Az űrturista elégedett nyaralásával

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) második civil látogatója, Mark Shuttleworth szerint a 20 millió dolláros jegy megéri az árát.

Az első "afronautának" is nevezett, 28 éves dél-afrikai internet-vállalkozó Szojuz TM-34 jelű orosz űrtaxija pontosan, szombat délelőtt 9 óra 56 perckor érkezett meg az ISS-re. Bár elmondása szerint a felszállás okozott néhány riadt pillanatot számára, Shuttleworth kiválóan érzi magát a Föld körül keringő állomáson.

Kezdetben a nyelés jelentette számára a legnagyobb nehézséget a súlytalanságban, de az űrhajósok ételeiről elismeréssel nyilatkozott. Állítása szerint lenyűgöző, ahogy az állomás csúcstechnológiájú berendezései keverednek a kevésbé modern felszerelésekkel. Az előzetes terveknek megfelelően aktívan részt vesz a dél-afrikai kutatók által tervezett biológiai kísérletekben.

A dél-afrikai elnök, Thabo Mbeki egy "távolsági" beszélgetés során kijelentette, hogy "az egész kontinens büszke az elsőként űrbe jutott afrikai teljesítményére". Shuttleworth pedig utazása fontos céljának nevezte, hogy megmutatta a világnak, egy afrikai is valóra válthatja álmait.

A második űrturista még három napig lehet a felhők felett, visszatérésének tervezett időpontja május 5-e.

Ajánlat:

A Nemzetközi Űrállomás szabad szemmel is látható az éjszakai égbolton

Magyar nyelvű összefoglaló az eddig működött űrállomásokról

Korábban az [origo]-ban:

Indul a második űrturista
2002.04.24. Az afrikai kontinens első űrhajósa, Mark Shuttleworth öt éves kora óta szeretne eljutni a világűrbe. A 28 éves fokvárosi üzletembernek nem okozott gondot a 20 millió dolláros menetjegy megváltása.

Becstelen ember nem lehet űrturista
2002.02.05. Iszákosok, megrögzött hazudozók, bűnözői múlttal rendelkezők és rossz hírű emberek űrturistaként soha nem juthatnak fel a csillagok közé.