Severino Antinori ismét hallatott magáról, megerősítve, hogy három emberi klón-terhesség van folyamatban. Ugyanakkor eredeti kutatócsoportjának már csak egyetlen tagja maradt: ő maga.

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, április elején a közel-keleti angol nyelvű újság, a Gulf News nagy vihart kavart cikkével, amelyben azt állította, hogy Severino Antinori olasz termékenység-szakértő és nőgyógyász szerint - aki a világ első emberi klónját szeretné létrehozni - a klónozási programjában részt vevő nők egyike már nyolchetes terhes. Antinori azonban részletekkel nem szolgált, s így nem derült ki - a mai napig sem - hogy ez a terhesség valóban klónterhességet jelent-e.

Április 24-én a szakmai körökben csak "Őrült"-ként emlegetett kutató ismét reflektorfénybe került, mivel az olasz állami televízió műsorvezetőjének kérdésére világosan azt válaszolta, hogy már három emberi klón-terhesség van folyamatban. Azt is hozzátette, hogy a klónok közül kettő Oroszországban, egy pedig egy iszlám országban fejlődik, s 6-9 hetes állapotban vannak.

A legújabb fejlemény, hogy Antinori szerdán (május 8-án) egy sajtótájékoztatón megerősítette: a három korábban említett klón-terhesség folyamatban van, s a terhes nők már sikeres ultrahang-vizsgálatokon is túl vannak. A Reutersnek elmondta, hogy mindhárom esetben önkéntesekről van szó, akik semmit nem fizettek az eljárásért. Antinori a teljes titokban zajló klónozási programok "kulturális és tudományos koordinátorának" nevezte magát, s arról panaszkodott, hogy a társadalom mennyire ellenséges az emberi klónozással szemben. "Amennyiben nem változik meg a program körüli hangulat, az első klónozott csecsemőt mindenki szörnynek fogja tekinteni" - kesergett az olasz "klónguru".

Antinori ismét elmondta, hogy nincs konkrét köze a három klón-terhesség kialakításához. Visszautasította az állítást, miszerint a tudományos közösség kitagadta volna, s elmondta, hogy 18 ország mintegy 40 szakemberével dolgozik együtt. "Nem vagyok elszigetelve. Egyszerűen kriminalizálják a munkámat" - mondta a Reutersnek.

Ennek látványosan ellentmond, hogy Antinori egykori legközvetlenebb kollégája és üzlettársa, a ciprusi születésű Panos Zavos még aznap megkérdőjelezte a klón-terhességekkel kapcsolatos állításokat. "Nem hiszem el, amit állít" - mondta. Zavos szakított Antinorival, s azt is lemondta, hogy az eredeti kutatócsoport egyik tagja sem dolgozik már együtt az olasszal.

Korábban az [origo]-ban:

Antinori szerint három emberiklón-terhesség van folyamatban
2002. április 24. A Reuters jelentése szerint Severino Antinori olasz termékenység-szakértő és nőgyógyász - aki a világ első emberi klónját szeretné létrehozni - egy szerdai televíziós műsorban azt állította, hogy három nő is terhes emberi klónnal.