Hőlégballonnal a sztratoszférába

A technika történetének legnagyobb, levegőnél könnyebb repülő szerkezetével próbál eljutni az "űrbe" két angol mérnök.

Colin Prescot és Andy Elson egyszerre két fantasztikus eredményt szeretne elérni: hélium-töltésű ballonjukkal meg szeretnék dönteni a hőlégballonnal elért magassági rekordot, miközben 40 kilométeres magasságba emelkednek, elérve a sztratoszférát. Az időjárási szempontok figyelembevételével meghatározott indítási ablak július és szeptember között van.

A földi légkör számos rétegre bontható, amelyek közül számunkra a legalsó troposzféra a legfontosabb. Ebben a 12-18 km vastag burokban zajlanak az időjárási folyamatok, itt található a légkör tömegének mintegy 80%-a, s a vízgőztartalom 99%-a. Felette kezdődik s átlagosan 50 kilométeres magasságig tart a sztratoszféra, amely legfontosabb jellemzője, hogy itt található a földi élet egyik fontos védőpajzsa, az ózonréteg. Még távolabb a felszíntől a légkör egyre ritkul, s fokozatosan átváltozik az űr vákuumába.

A QinetiQ 1 jelű, héliummal töltött légballon több, mint 400 méter magas lesz, közel akkora, mint az Empire State Building. A 12 órásra tervezett utazás során Prescot és Elson tulajdonképpen egy nyitott platformon ül majd, amelynek alját rugalmas anyagba ágyazzák a leszállás (rossz esetben a kényszerleszállás) mechanikai hatásainak elnyelése céljából. A tervek szerint ugyanis az Atlanti-óceán felszínére érkezik vissza a ballon.

A két utast különleges űrruhájuk védi majd a káros környezeti hatásoktól, amelyek bizonyos szempontból (például sűrűség, nyomás, hőmérséklet) igen hasonlók a Mars felszíni viszonyaihoz. A kulcsfontosságú űröltözéket az orosz Zvezda cégtől rendelték, amely kezdettől fogva készíti az orosz (illetve szovjet) űrhajósok ruháit. Ez amellett, hogy nem akadályozza mozgásukat és kibírja a hőmérsékleti változásokat, biztosítja a két utas számára a földfelszíni nyomásértéket, a belélegzett oxigént illetve a különböző sugárzások elleni védelmet. Az öltözés fontos sajátossága, hogy szűrőberendezései lehetővé teszik a kilélegzett gázok ismételt belégzését - ezáltal is csökkentve a szerkezet össztömegét.

Ajánlat:

A sztratoszféra-ballon küldetés oldala

Részletes tervek a zeppelinek új generációjáról, angolul

Korábban az [origo]-ban:

Brit hőlégballonos kísérlet a Föld megkerülésére
1999. február 17. Két brit mérnök február 17-én, szerdán hőlégballonnal felszállt a spanyolországi Almería város mellett, hogy kísérletet tegyen a Föld leszállás nélküli megkerülésére.