Bolygószerelem: ma randevúzik a Vénusz a Marssal

A Vénusz és a Mars pénteken este szinte "összeolvadnak" az égbolton.

Május 9-én a két bolygó már a ma esti "nagy randevúra" készült. A kép közepén balra a jóval halványabb Mars, jobbra a Vénusz (Steve Winchester felvétele, Pinckney, USA)

A korábbi cikkeinkben beharangozott "bolygóbemutató" pénteken este újabb látványos jelenettel szolgál. Amint a szürkület sötétségbe fordul, a Vénusz és a Mars egymástól mindössze egyharmad foknyi távolságban ragyog fel az égbolton. Ezt az intim közelséget akkor értékelhetjük igazán, ha tudjuk: a telihold átmérője fél fok.

Ritka lehetőség adódik tehát arra, hogy egy kisebb nagyítású távcsőben egyszerre, azaz egy látómezőben figyelhessük meg a szerelem istennőjét és a háború istenét. Vagy egyszerűen csak tekintsünk nyugat felé napnyugta után, és élvezzük a látványt szabad szemmel - már amennyiben az esőistenek megkönyörülnek rajtunk.

Május 13-án megkezdi növekedését a Hold, csatlakozva a bolygók csapatához. A következő napon, napnyugta után a keskeny holdsarló majdnem átszúrja a fényesen ragyogó Esthajnalcsillagot, a Vénuszt, ami újabb pazar látványt ígér. További részletek korábbi cikkünkben:

Tovább folytatódnak a ritka égi látványosságok

Ajánlat:

Májusi bolygófelvételek a Spaceweather.com honlapján