TV-ajánló: a Delta tartalmából

Légkör-modellezés, kagylómonitor, magyar rákellenes hatóanyag, agydaganatok hőhalála.

A május 12-ei műsor tartalmából:

Légkör-modellezés az "akváriumban". A Kármán Tódor Környezeti Áramlások Laboratóriumának fizikusai azt vizsgálják, hogyan oszlik el a kéményfüst a magasban, miért dönthetik meg a magassági csúcsokat a sportrepülők, milyen törvényszerűségek befolyásolják a ciklonok és tornádók kialakulását. A látványos modellkísérletek láthatóvá teszik a rejtett fizikai összefüggéseket.

Kagylómonitor. A vízminőség vizsgálatának hagyományos, laboratóriumi eszközeit felválthatják az élő szervezetek, a bioindikátorok, ha tartósan beválnak a Fővárosi Vízművek Rt. kísérleti kagylói. A vízszennyezésre érzékeny kagylók héjára szerelt érzékelő folyamatosan és megbízhatóan jelzi a vízminőség változását.

Rákellenes hatóanyagért Akadémiai díj. A rákos sejtek szaporodását gátló hatóanyag kifejlesztését évekkel ezelőtt kezdte el dr. Kéri György a Semmelweis Egyetem Biokémiai Intézetében. A peptidhormon származékok a tumorsejtekben visszaállítják az egészséges sejtekre jellemző "porgramozott sejthalál" folyamatát, és szelektív módon kizárólag a rákos sejteket pusztítják el. A Delta Stúdió vendégeként dr. Kéri György arról beszél a kutatásokról.

Nanoszemcsékkel az agydaganat ellen. Német kutatók parányi vasszemcsékkel próbálják meggyógyítani az agytumort. A módszer alapja, hogy a tumorba juttatott vasszemcsék mágneses mező hatására olyannyira felmelegednek, hogy hősokkal elpusztítják a daganatos sejteket. Az egészséges sejtek viszont nem kapnak vasat, így nem is szenvednek hőgutát. Az eljárás állatkísérletekben már bizonyított, az első emberi alkalmazást év végére tervezik.

Az adás időpontja: május 12. (vasárnap), 12.05, M1