A Hold ma átdöfi a Vénuszt az égen

Április közepe óta tartogat estéről estére izgalmas látványt a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz látszólagos égi mozgása. Ezen a héten mindez az egyre fényesebb holdsarló megjelenésével egészül ki.

A Hold május 13-án kezdte meg növekedését, csatlakozva a bolygók csapatához. Ma, azaz május 14-én napnyugta után a keskeny holdsarló majdnem "átszúrja" a fényesen ragyogó Esthajnalcsillagot, a Vénuszt, miközben a Merkúr már csak kevéssel jár a horizont felett. Az idézőjel oka természetesen az, hogy a két égitest a valóságban igen messze van egymástól.

Május 15-étől a Hold már magasabban jár, a Jupiter szomszédságában. De a legfényesebb Vénusz is egyre közelebb kerül a legnagyobb bolygó égi fénypontjához, s június 3-án bekövetkezik legnagyobb közelségük is. (További részletek korábbi öszeállításunkban.)

Az elszánt észlelőknek szeretnénk segítséget nyújtani ezzel a csillagtérkép-részlettel, amely a nyugati égbolt csillagaihoz képest mutatja be a bolygók és a Hold helyzetét május 14-én. A látvány nem sokkal azt követően lesz ilyen, hogy a Nap korongja eltűnt a nyugati horizont alatt.

Bízhatunk abban, hogy az időjárás estig már nem változik nagyot, így a felhőzöttség sem jelenthet akadályt.