A társadalom öregedése - veszélyben a világ stabilitása

Sürgős kormányintézkedésekre van szükség Európában és Japánban, hogy felkészüljenek ama problémák megoldására, amelyeket a lakosság gyors öregedése, illetve az egészségügyi és nyugdíjköltségek ezzel járó tetemes növekedése okoz. Ha nem találnak megoldást, veszélybe kerülhet a stabilitás az egész földkerekségen.

A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) kedden közzétett tanulmányában olvasható ez a megállapítás. A lakosság öregedésének társadalmi problémáival foglalkozó tanulmány szerzője, Richard Jackson úgy véli, hogy bár az Egyesült Államokban is jelentős ez a probléma, Japánban és Európa számos országában a legsürgetőbb a reformok bevezetése. Azt prognosztizálja, hogy a nyugdíjakra fordított kiadások 2050-re a fejlett országok hazai össztermékének 13 százalékát teszik majd ki. Ez kétszerese az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) és az Európai Bizottság által közzétett előrejelzéseknek.

A társadalom öregedésének hatása Jackson szerint sokkal nagyobb lesz annál, semhogy pusztán állami költségvetési eszközökkel kezelni lehetne. A jelenség szükségessé fogja tenni a gazdaság és a pénzpiacok átszervezését, a családok nagyságával kapcsolatos elképzelések újragondolását és az egész világrend újramodellezését - olvasható a jelentésben. A szerző egyebek között arra figyelmeztet az aktív lakosság részarányának csökkenése kapcsán, hogy a nyugdíjra fordítandó összegek növekedése tetemes összegeket fog elvonni a termelő beruházásoktól.