A május 26-i Delta tartalmából

Expedíció a Signy tavaknál:

Egyre több a bizonyíték, hogy az Antarktiszi jégmezők megfogyatkozása a globális felmelegedés következménye. Egy brit kutatócsoport a Signy-tavaknál járt, s a jég helyén viruló életet talált a vízben.

Árulkodó csecsemősírás:

A csecsemők sírásának elemzéséből kiderülhet, hogy ép-e a kicsi hallása, vagy károsodott. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Heim Pál Gyermekkorház közös kutatási programja a korai diagnózis felállításával a gyors beavatkozás esélyét teremti meg.

Árpád-kori csatornarendszer:

Ezeréves halastavak, elpusztult csatornamaradványok jelzik, hogy hazánk területén egységes elvek szerint kialakított, bonyolult vízügyi rendszert építettek ki eleink. A tájrégészet meglepő eredményeket tár fel múltunkból.

Forró gőzzel a colibaktériumok ellen:

A kérődző állatok húsát gyakran fertőzi meg a verocitotoxint termelő colibaktérium. Egy írországi pasztorizáló rendszer forró gőzzel ártalmatlanítja a baktériumokat korán meg lehet állapítani a süketséget vagy a nagyothallást a kisbabák esetében.

A korai diagnózis pedig megalapozhatja a hallásjavító beavatkozások esélyét.Dr. Illényi András szerint eljön az az idő, amikor a kórházi laboratóriumok között nem csak a testnedveket - vért, vizeletet -vizsgáló laboratóriumok lesznek az újszülöttosztályokon, hanem az akusztikai információkat vizsgáló berendezések is.

Delta