Magyar termék a legbiztonságosabb ujjnyomat-azonosító rendszer

Egy magyar cég bioszenzorral felszerelt ujjnyomat-azonosító rendszere megbízhatóbb védelmet nyújt, mint a világpiacon lévő többi hasonló termék.

Mint arról szerdán beszámoltunk, egy japán matematikus gumimaci alapanyagból készült zselatinujjak segítségével egyszerre tizenegy különböző, ujjlenyomat alapján azonosító biztonsági rendszert is "feltört" (részletesen lásd korábbi cikkünket). Bruce Schneier, a hírt közlő Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung által megszólaltatott amerikai biztonsági szakértő szerint a "gumiujjakkal" akár biztonsági emberek által ellenőrzött szenzorokat is "fel lehet törni", s a jelenleg használatos ilyesfajta rendszerek előállítói akár szedhetik is a sátorfájukat.

A hír közlése után lapunkat megkereste egy hazai, ujjnyomat-azonosító berendezések fejlesztésére szakosodott biztonságtechnikai cég képviselője. Schlanger Dávid az [origo]-nak elmondta, hogy az Egyesült Államokban 2001-ben szabadalmaztatott bioszenzoruk képes ilyen feltörések kivédésére is. A szabadalmazott bioszenzor - optikai ujjnyomat-szkennerrel integrálva - észleli és visszautasítja az ujjnyomatmásolatokat, amelyekkel illetéktelenek megpróbálhatnak behatolni a rendszerbe.

- Bioszenzorunkkal megteremtettük az ujjnyomat-azonosító rendszer biztonságát, amely kritikus probléma ebben az iparágban" - mondta Schlanger. - Olyan területen, ahol valóban fontos a biztonság, lehetővé kell tenni, hogy csak az arra jogosultak férjenek hozzá a védett erőforrásokhoz.

A bioszenzor az ujjnyomatszkenner felületén helyezkedik el, és az egész azonosítási folyamatot megakadályozza, amennyiben másolatot észlel. "A hagyományos statikus méréseken kívül számos dinamikus módszerrel mérünk. Többek között ennek köszönhető, hogy a bioszenzorunkkal felszerelt ujjnyomatszkenner megbízhatóbb védelmet nyújt, mint a piacon lévő hasonló termékek" - mondta a cég képviselője.

Az ujjnyomat-alapú azonosítás hatékony és biztonságos alternatívája a számítógépes rendszerekhez és adataikhoz való jelszavas hozzáférésnek, mivel minden ujjnyomat egyedi. Azonban minél nagyobb értékű a védett információ, annál kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak a betolakodók. Éppen ezért fontos a megbízható élőujj-azonosítás a magas szintű biometrikus személyazonosító eszközök esetében.

A jelszavakat, mágneskártyákat és egyéb, hagyományos azonosító eszközöket viszonylag könnyű elveszíteni, ellopni vagy lemásolni. Egy ujjnyomatot nem lehet ellopni vagy elveszíteni, de háromdimenziós másolatokkal a legtöbb ujjnyomat-alapú rendszer kijátszható. A cég ezért fordított különös gondot bioszenzorának kifejlesztésére, amely érzékeli és visszautasítja a másolatokat.

Korábban az [origo]-ban:

Gumimacival feltörhető biztonsági rendszerek

Ajánlat:

Magyar szabadalommal a "gumimacik támadása" ellen