Azok a hölgyek, akiknek partnere nem használ rendszeresen óvszert, kevésbé hajlamosak a depresszióra - állítják a New York University kutatói.

Egy újonnan közölt kutatási eredmény alátámasztja azt az elméletet, mely szerint az ondóban található hormonok és más kémiai anyagok a női véráramba kerülve antidepresszánsként viselkedhetnek. Az ondó "hangulatjavító" anyagai az elmélet szerint első lépésben a hüvely falán kötődnek meg.

Az egyetem pszichológusai 300 nő szexuális aktivitását és hangulatváltozásait vizsgálták. Az eredmény szerint jelentősen kisebb volt a depresszióra való hajlam azoknál a hölgyeknél, akiknek partnere nem használt óvszert - azokhoz képest, akiknek partnere használt, illetve azoknál is, akik nem éltek rendszeres nemi életet. Ugyanakkor kiderült, hogy a nem óvszerrel védekező hölgyek hosszabban tartó depresszióba esnek, ha abbahagyják a szexet.

Az óvszer nélküli csoport tagjainak csak 4,5%-a próbált elkövetni öngyilkosságot, szemben az óvszerrel védekező csoport 13,2%-ával szemben.

A tanulmány valóban alátámasztja az ondó "hangulatjavító" hatásának elméleteit, szükségtelen azonban hangsúlyoznunk az óvszer előnyös tulajdonságait a fogamzásgátló módszerek között - mind a női szervezet hormonoktól való megkímélése, mind pedig a fertőzések kockázatának igen hatékony csökkentése szempontjából.

A részletes tanulmány az Archives of Sexual Behavior c. orvosi lap 2002. júniusi számában jelent meg (Does Semen Have Antidepressant Properties? - Gordon G. Gallup Jr., Rebecca L. Burch, Steven M. Platek; pp. 289-293). A cikk kivonata díj nélkül hozzáférhető.

Ajánlat:

New York University

Archives of Sexual Behavior

Korábban az [origo]-ban:

Elbutult spermiumok: uniszex fogamzásgátló
2001.10.11. Mindkét nem közreműködésével célt érhet egy nem hormon-alapú módszer, amely tunyává és ostobává teszi a hímivarsejteket.