Az O157:H7 kódjelű "félelmetes" E. coli |
Ez a betegségokozó baktérium főként élő állatokban, különösen a kérődzőkben fordul elő. Száz állatból egy fertőzött az E. coli O157-tel, kivéve a kisborjakat, amelyek teljesen mentesek tőle.
Ez a baktérium ugyanis az állatok emésztő rendszerében él, és a fekáliával jelenik meg a külvilágban. Így kerülhet kontaktusba az állat bőrével. A fertőzési kockázat akkor kezdődik, amikor a marha a vágóhídra kerül, ahol a bőrről a hús felszínére juthat át a baktérium.
A veszélyes baktérium törzzsel való leszámolás első lépéseként Európa több laboratóriumában próbálnak olyan módszer kidolgozásával, amellyel megbízhatóan elkülöníthető és azonosítható a baktérium. A kutatók erőfeszítései a kórokozó jobb megismerését, a fogyasztók egészségének védelmét célozták meg.
Az E. coli a legnagyobb kockázatot a darált húsokban jelenti, mert a kórokozó a hús felszínéről a belsejébe jut, ahol túléli a kolbászoknál szokásos fermentálást is.
Európában elsőként egy ír vágóhídon állítottak üzembe gőzzel pasztörizáló rendszert, ahol már a vágóhídon megszabadulnak a szívós baktériumtól.
A hasított szarvasmarha 10 másodpercig van a forró gőzben. Ez elegendő ahhoz, hogy az E. coli elpusztuljon, ám a hús szerkezete nem romlik ennyi idő alatt.
A húspogácsa így már biztonságos étek lehet.