A Magyarországon tíz éve alkalmazott izotópos képalkotó orvosi diagnosztikai eljárásról, a pozitronemissziós tomográfia (PET) eredményeiről összeállított kötetet mutatták be a szerzők sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Az Orvosi Hetilap különszámaként megjelent tanulmányokat Trón Lajos, a Debreceni Egyetemen működő PET Centrum igazgatója és munkatársai írták. Trón Lajos a sajtótájékoztatón elmondta: a radioaktív nyomjelző technikán alapuló PET-módszerrel a szervezet szöveteiben lejátszódó biokémiai folyamatok tanulmányozhatók. A PET-módszerrel a szöveti anyagcsere számos kóros változása már olyan korai fázisban felismerhető, amikor magában a szervezetben még nem következett be strukturális változás.

Trón Lajos elmondta: a kórházak orvosai által kérhető vizsgálatok száma az adatok szerint négyszeresen megtérül, mert a PET-módszerrel megállapított korai diagnózis a betegség hatékony terápiájára ad lehetőséget. Ugyanakkor a betegség kiterjedésének pontos ismeretével olyan beavatkozások is elkerülhetők, amelyektől nem várható javulás a beteg állapotában.

Jelezte: a Magyarországon még egyedüli debreceni PET Centrum kapacitásait 85 százalékban a daganatos megbetegedések pontos diagnosztizálása köti le, de a módszer eredményes a neurológiai és kardiológiai betegségek esetében is.

Trón Lajos szerint a magyar egészségügyben mindenképp meg kell oldani a PET-kapacitások bővítését, mert az évenként igényelt vizsgálatok száma az induláshoz képest máris tizenötszörösére emelkedett.