Endeavour: halasztás halasztást követ

Az év nagy részében napsütésben fürdő Floridai-félszigeten az elmúlt napokban annyira heves volt az időjárás, hogy egyesek attól tartottak, villámcsapás érheti az űrrepülőgépet.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az eredeti tervek szerint csütörtök délután indult volna az Endeavour űrrepülőgép STS-111 jelű küldetése a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Ám ezt megakadályozta a Kennedy Űrközpont térségében kialakult viharos időjárás, amely miatt a NASA szakemberei a halasztás mellett döntöttek.

Az indulásra váró Endeavour a 39A kilövőállványon, a viharos pénteki napon (forrás: Reuters)

Péntek estére tűzték ki az új időpontot, ám az időjárás akkor sem volt sokkal kedvezőbb. Sötét viharfelhők takarták el a napot, a repülésirányítók nem vállalhatták a kockázatot. A NASA új vezetője, Sean O'Keefe ugyan kissé csalódott volt, de természetesen fel sem merült az Endeavour kockázatos helyzetbe hozása. Ezek után hétfőre tűzték ki az indítás időpontját.

Hétfőn azonban újabb halasztásra volt szükség, mert hibát fedeztek fel az üzemanyag-rendszer egyik szelepénél, amelynek javítását egy naposra tervezték, tehát a másnapot jelölték ki.

A javítás és a tesztelés azonban hosszabbra nyúlik, ezért az Endeavour kedden sem indulhat el az űrbe. A startot jelenleg június 5-ére, helyi idő szerint szerda estére tervezik. Az időjárási előrejelzés nem tökéletes ugyan, de csütörtöktől még rosszabb légköri helyzet várható. Ezért mindenki bizakodó, hogy az indulás holnap után tényleg meg is történik majd.

Mindennek következtében új rekord születik majd. Ugyanis a 2001. december 7-e óta a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó két amerikai űrhajós, Daniel Bursch és Carl Walz (a szerdai sikeres indítás esetén) 188 napnál tovább lakik majd az űrben, így felülmúlva azt az időtartamot, amelyet Shannon Lucid 1996-ban a Mir űrállomáson töltött (amely egyébként a leghosszabb, nő által a világűrben átélt időtartam).

Ajánlat:

Az űrrepülőgép-rendszer utóbbi évtizede - adatok és grafikonok

Időjárási előrejelzés az indítás tervezett új időpontjára

A világűr demográfiai adatainak összefoglalása angol nyelven

Korábban az [origo]-ban:

Üzemanyag-szivárgás az Atlantis űrrepülőgép alatt
2002.04.05. Vasárnapnál előbb semmiképpen nem kerül sor az Atlantis amerikai űrrepülőgép indítására, amit eredetileg csütörtökre terveztek, közép-európai idő szerint 23:12-kor.

Three ... two ... one ... lift off! - Hangorkán és füstoszlop: egy űrrepülőgép startja testközelből
2001.03.10. "A két szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta füstcsóvái két irányból indulnak, majd a gép hajtóművei is beindulnak. Előbb méltóságteljesen lassú, majd hirtelen gyorsuló emelkedés következik. A hangorkán néhány pillanat késéssel zúdul ránk. Remeg a vízfelszín, majd egy hőhullám érkezik." Sik András floridai tudósítása a Discovery startjáról.