Dobozba zárt Mars

A Leicesteri Egyetem Űrkutatási Központjának kutatói igen valósághű módon képesek modellezni a Mars felszínén jellemző körülményeket.

A Martian Environment Simulator (röviden MES, magyarul Mars Környezeti Szimulátor) elnevezésű kamrában a nyomás- és hőmérsékleti viszonyok mellett a gázösszetétel is megegyezik a Mars 95%-ban szén-dioxidból álló légkörével. A kamra hőmérsékleti tartománya -10 és -80 Celsius-fok közötti, igazodva a Mars átlagos, -53 Celsius fokos felszíni értékéhez. A hűtéshez folyékony nitrogént használnak.

Egy ilyen berendezés kiválóan alkalmas arra, hogy teszteljék a közeljövő leszállóegységeinek marsi működését, arra azonban kevésbe, hogy részletesen vizsgálhassanak egyes felszíni folyamatokat. A Mars Express európai űrszonda Beagle-2 elnevezésű, angol készítésű Mars-roverjének egyes egységeit már ki is próbálták a MES belsejében, amely 2004 elején érkezik meg a vörös bolygóhoz.

Egy zárt doboz azonban nem minden szempontból jelent azonos feltételeket a Mars felszínével. Nehéz például figyelembe venni a marsi légkörből szinte folyamatosan ülepedő por szerepét, amelynek pedig kulcsfontosságú szerep van a felszíni űreszközök élettartama szempontjából. Nem igazán lehet modellezni a légkör hirtelen bekövetkező, igen intenzív folyamatait sem, amilyenek például a portölcsérek vagy a globális porviharok.

A legnehezebb feladat azonban minden bizonnyal az idő múlásának pontos nyomon követése. Természetesen fel lehet gyorsítani a modellezett feltételek ingadozását, órákra vagy néhány percre rövidítve a marsi napok időtartamát, de ennek hatása nem feltétlen egyezik meg a valóságban rendkívül lassan zajló, évmilliárdokon át tartó folyamatokéval.

A modellezés nyújtotta lehetőségeket azonban nem szabad kihagyni, mert akár váratlan, új eredmények is születhetnek általa. A marsi élet lehetőségét felvető magyar kutatóknak például lehetőségük lesz arra, hogy teszteljék elméletüket az Európai Űrügynökség saját Mars-szimulátorában. Bíznak abban, hogy hasonlóan a 2001 Mars Odyssey méréseihez, ezek a kísérletek is megerősítik majd elméletüket.

Ajánlat:

A MES hivatalos oldala

Az Európai Űrügynökség Mars-kamrájának rövid leírása

A Beagle-2 hivatalos oldala

Korábban az [origo]-ban:

Marskutatás: a magyar foltok elérték Európát
2002.04.19. A marsi élet magyar elmélete egyre komolyabb figyelmet kap a szakemberek között. Egy vasárnap kezdődő rangos konferencián három előadásra is lehetősége nyílik a kutatóknak.

Mars a Földről, avagy Mars-bázis bolygónkon
2002.04.09. Annak ellenére, hogy az első emberes Mars-expedíció indulásáig valószínűleg még legalább 20-25 évet kell várni, már napjainkban is számos kísérletben próbálják modellezni annak körülményeit.