Gazdag férfiak: az evolúció kegyeltjei

Az állatvilágban, a kis helyen összezsúfolódott populációkban a nőstény egyedek legfontosabb párválasztási szempontja, hogy a hím el tudja látni családját és képes legyen megvédeni azt. Egy furcsa kutatás szerint saját fajunk esetében is hasonló a helyzet.

Kevin. J. McGraw, a Cornell Egyetem Neurobiológiai és Viselkedéstani Tanszékének végzős hallgatója különös módját választotta a női-férfi egymásra találás vizsgálatának. A kutató az Ethology című folyóiratban tette közzé eredményeit.

Vizsgálatai során több ezer női párkeresési hirdetést olvasott végig 23 amerikai város újságjainak lapjain, s jelentős területi különbségeket mutatott ki, elsősorban a települések mérete alapján.

Azt találta ugyanis, hogy nagy méretű, sűrűn lakott városokban, ahol feltételezhetően nehezebb és költségesebb a női egyedek érvényesülése, a társkeresés során számukra fontosabb az anyagi biztonság kérdése, mint a remélt kapcsolat érzelmi, esetleg szellemi vonatkozásai.

Az állatok viselkedését tanulmányozó etológusok szerint ez a viselkedés igen hasonlít például a madarakéhoz, akik számára zsúfolt populációkban szintén elsődleges kérdés a hímek rátermettsége. Ám az állatvilágban ez elsősorban a fizikai adottságokkal van összefüggésben, az emberi társadalomban viszont ezek helyette egyre inkább az anyagi, vagyoni lehetőségek határozzák meg a mindennapi boldogulás és biztonság lehetőségeit.

Kisebb méretű városokban azonban más olvasható ki az újsághirdetésekből: az itt élő nők kevésbé anyagiasak, és sokkal inkább foglalkoztatja őket a keresett társ személyisége, és inkább hallgatnak a szívükre, mint pénztárcájukra.

A kutatási eredményekből tehát egy alkalmazkodóképes párválasztási stratégia rajzolódik ki, amely alkalmazása során az ember szociális-társadalmi környezetétől függően eltérő szempontokat részesít előnyben. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem feltétlen a gazdag férfiak vannak a legesélyesebb helyzetben, illetve hogy a szegényebbek is találhatnak párt magunkak - feltéve, ha jó helyen, például egy kisebb településen keresik.
 
A legnagyobb város a 23 közül Los Angeles volt, a legkisebb pedig az alabamai Montgomery. New York ugyanis nem szerepelt a felmérésben, mert a város újságjai túl kevés párkeresési hirdetést közölnek ahhoz, hogy azokból hiteles eredményeket lehessen levezetni.

Az eredmények szerint a nők leginkább San Franciscoban "kényszerülnek" az anyagias szempontok figyelembe vételére, amelyet sorrendben Los Angeles, Boston, Chicago és Miami követ. Ezzel szemben a kissé lassabb életvitelt diktáló St. Louis, Kansas City valamint New Orleans és Montgomery hölgyei szemében a vagyonnál fontosabbak az egyéb tényezők.

McGraw azonban egyáltalán nem borúlátó, amire főként személyes okai vannak. Ő ugyanis megtalálta társát, aki ma már a felesége és igen kevés az esélye annak, hogy a hölgy a frissen végzett egyetemi hallgató anyagi lehetőségei alapján hozta meg remélhetőleg életre szóló döntését.

Ajánlat:

Az Ethology tudományos folyóirat oldala