Alzheimer-kór - új teszt

Az Alzheimer-kór a 65 év feletti populáció 3 százalékát érinti. A betegség tünetei immár jól felismerhetők, anatómiai jegyei azonban csak a halál után állapíthatók meg: keményítőszerű (amyloid) bevonatok csomói az agyban. A kór jelenleg nem gyógyítható, de még megbízható teszt sincs, mellyel a betegséget előre felismerhetnék. A most létező invazív eljárások is csak néhány évvel előre tudják valószínűsíteni a kór majdani megjelenését.

Amerikai kutatók most egereken végzett kísérletek során találtak egy antitestet, az m266 jelűt, melyről valószínűsítik, hogy amyloidot von ki az agyból, és a véráramba juttatja. Ha a tesztről kiderül, hogy tényleg jó és emberen is alkalmazható (mindez jelenleg még kérdéses), egyszerű vérvizsgálattal akár több évtizedre előre is meg tudják állapítani a majdani betegséget, hiszen az amyloidok jóval korábban megjelennek az agyban, mint hogy a betegség első szimptómái megmutatkoznának. Ez pedig új utakat nyithat a betegség gyógyítására tett eddig eredménytelen próbálkozások előtt.

Az Alzheimer-kór korai felismerése
2002.01.18. Az University of California (Los Angeles) kutatói kimutatták, hogy az agy pozitron emissziós tomográfiai (PET) vizsgálata 95 százalékos biztonsággal idejében detektálni képes az Alzheimer-kórt, és így lehetővé teszi az azonnali kezelés elkezdését.