Kengurukkal a globális felmelegedés ellen

Ausztrál tudósok a kenguruktól várják a segítséget Földünk aggaszó felmelegedésének mérsékléséhez.

Közismert, hogy a kérődző haszonállatok, mint például a szarvasmarhák és juhok gyomra nagy mennyiségű metángázt termel, amely nagyban hozzájárul az üvegházhatáshoz. Meglepő módon azonban az ugyanazzal a vegetációval táplálkozó kenguruk gyomra egyáltalán termel metánt.

Kutatók most azzal kísérleteznek, hogy izolálják a kenguruk gyomrában azokat a "környezetbarát" baktériumokat, amelyek a növényi táplálék megemésztéséért felelősek.

A kérődzők gyomra leginkább egy nagy fortyogó erjesztőtartályhoz hasonlít, amelyben a szorgos baktériumok a hidrogén felhasználásával metánt készítenek, amelyet az állat egyszerűen felböfög. Ezzel szemben - egyelőre ismeretlen okok miatt - a kengurugyomor baktériumai nem hajlandók erre a
műveletre.

A kutatók előtt még nem teljesen világos a folyamat, azaz még nem tudják, melyek a "környezetvédő" baktériumok. A queensland kutatói egyelőre 40 féle törzset izoláltak, és jelenleg folynak a kísérletek, hogy elkülönítsék azokat, amelyek nem termelnek metánt.

Ha ez sikerül, akkor megpróbálják a metántermelő baktériumokat kicserélni a szarvasmarhák és a juhok gyomrában.

Az sem kizárt, hogy mindezek mellett a "kicserélt gyomrú" állatok több tejet és húst adnak majd, hiszen a több millió éve az ausztrál flóráhaoz alkalmazkodott kenguru-baktériumok sokkal hatékonyabban hasznosítják és dolgozzák fel a táplálékot, mint a mindössze kétszáz éve honos európai kérődzők.