Az akupunktúra nem gyógyítja a drogfüggést

Az akupunktúrának sokféle csodálatos gyógyhatást tulajdonítanak, azonban nagy a hallgatás akkor, ha valamire éppenséggel nincs hatással.

A dohányosok többsége személyesen tapasztalta, hogy az ígéretekkel ellentétben az akupunktúrás kezeléstől nem lehet leszokni a dohányzásról. Most újabb "meglepetés" éri a gyanútlan közönséget.

A Columbia Egyetem kutatói az akupunktúrás terápia eddigi legnagyobb méretű vizsgálatát végezték arra vonatkozóan, lehetséges-e ezzel a módszerrel a kábítószerfüggést gyógyítani. Az eredmény azt mutatja, hogy a szurkálásos gyógymód teljességgel hatástalan.

A New York Times cikke szerint az akupunktúra gyógyászai nem vitatják a negatív eredményt, de azt hozzák fel ellenérvül, hogy "az akupunktúra rendszerint más terápiákkal kombinálva használatos". (A fogyókúrás területről idézve: "A dexaslim, ha megfelelő diétával és testedzéssel kombinálva alkalmazzák, garantáltan segít jó néhány kilótól megszabadulni.")

Nem árt emlékeztetni arra, hogy mielőtt komolyan veszünk valamilyen csodagyógymódot, ragaszkodni kell a hatás mechanizmusának megfelelő szintű tudományos magyarázatához.