Az első hererák-gén felfedezése

Az első gén, amelyet közvetlenül összekapcsolnak a betegség kialakulásával.

Amerikai kutatók felfedezték, hogy egy gén túlzott aktivitása kapcsolatban áll a hererák kialakulásával. Reális lehetőségnek tűnik, hogy a jövőben a gén működésének tesztelésével kiszűrhetők lesznek a veszélyeztetett férfiak, sőt a gén átprogramozására is lehetőség nyílhat.

A Duke University (USA) kutatói azt találták, hogy a hiwi jelzésű gén 16-szor aktívabb volt a hererákos férfiakban, mint egészséges társaikban. Ez az első gén, amelyet közvetlenül összekapcsolnak a betegség kialakulásával. A kutatásokat vezető Haifan Lin szerint még messze vannak attól, hogy teljesen megértsék a hererák természetét, de hangsúlyozta, hogy a megtalált gén aktivitásának befolyásolása reményteljes távlatokat nyithat a megelőzésben és a gyógyításban - esetleg más tumorok esetében is.

A vizsgált, a hererák ún. szeminóma-típusában szenvedő személyek 63%-ában találtak túlzott aktivitást a gén működésében. Az eddigi, a hererákkal kapcsolatba hozott gének esetében ez az érték 10% körül mozgott. A szeminóma a leggyakoribb, a herecsatornák csírahámjából kiinduló hererák, amely nemcsak gyorsan növekszik, hanem gyorsan képez áttétet is a nyirokcsomókban.

Korábbi kutatások során Lin és csoportja megállapította, hogy az emberi gén megfelelőjének túlműködése egerekben, sőt ecetmuslicákban is növeli a rák kialakulását az ivarszervekben.

A kutatók az Oncogene c. szaklap 2002. június 6-ai számában közölték részletes eredményeiket (Molecular characterization of hiwi, a human member of the piwi gene family whose overexpression is correlated to seminomas; Qiao D., Zeeman A-M., Deng W., Looijenga L.H.J., Lin H., Correspondence: H Lin - Oncogene, 6 June 2002, Vol. 21, No. 25 pp. 3988-3999).

Ajánlat:

Heretájéki duzzanatok
Ha a here vagy a szomszédságában levő mellékhere fájdalmatlanul vagy fájdalmasan megduzzad, nyomban orvoshoz kell fordulni vele, mert a baj ugyan jóindulatú is lehet, ám a megcsavarodás miatti érelzáródás vagy az előrehaladott rosszindulatú daganat a here, következésképp a férfiasság elvesztésére vezethet.

Korábban az [origo]-ban:

Hererák: genetikai áttörés
2000.02.01. Brit tudósok behatárolták annak a génnek a helyzetét, amely 50-szeresére növeli a hererák kockázatát.