Természetvédelmi konferencia az Őrségről

Az Őrségi Nemzeti Park megalakítása ugyan hosszú évtizedeket vett igénybe, a tájegység alapvető értékei azonban szerencsére nem sérültek, van mit megóvniuk a hivatásos természetvédőknek és önkéntes természetvédő civil szervezeteknek - hangzott el Szombathelyen csütörtökön, természetvédelmi konferencián.

"A nemzeti park megalakítását sokrétű tudományos feltáró jellegű kutató munka előzte meg, amelyek azt igazolták, hogy az Őrségben továbbra is olyan, Magyarországon egyedül álló, elsősorban az Alpokra jellemző növény- és állatvilág található, amely ugyan nem számít hungaricumnak, de mindenképp érdemes a megóvásra, a természetvédők fokozott figyelmére" - fejtette ki a tanácskozást megnyitó előadásában Kovács Mátyás, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője.

A szakmai tanácskozáson elhangzott: a több mint 40 ezer hektáros területen idén márciusban megalakított Őrségi Nemzeti Parkban most folyik a park kezelési tervének kidolgozása.

Az ország 10. nemzeti parkja 44 őrségi települést is érint, természeti értékei mellett elsősorban az idegenforgalom, a turizmus jelenthet kitörést az infrastruktúra és a munkahelyek tekintetében hátrányos helyzetűnek számító térség számára.

A nemzeti parkhoz tartozó őrségi településen élők számítanak arra, hogy a biogazdálkodáshoz, főként a természetvédelmi szempontból is fontos, a legeltetést és a rétek kaszálását biztosító állattartáshoz támogatásokat kapnak, és így kihasználhatják a nemzeti park előnyeit - fogalmazták meg az érintettek a konferencián, melyen az érintett települések polgármesterei is részt vettek.

Az Őrségi Nemzeti Park továbbfejlődésére mindenképp jótékony hatással lesz hazánk remélt európai uniós csatlakozása, hiszen a tájegység nagyobb része a szomszédos Ausztriában található, amely szintén nemzeti parki védettséget élvez, így a két nemzeti park együttműködése, uniós támogatásokra is számíthat - vélekedtek tanácskozásukon a szakemberek.

A konferencia szakmai részében előadások hangzottak el az Őrségben jelenleg is folyó tudományos kutatások legfrissebb eredményeiről. Szó esett egyebek mellett az őrségi tőzegmohák tudományos jelentőségéről, az őrségi úszólápok vizsgálatáról, a tájegység madár- és rovarvilágának tudományos érdekességeiről is.

A konferencia a 46. Vas megyei környezet- és természetvédelmi napok záró rendezvénye is volt.