Exobolygók: nagy bejelentésre készül a NASA

A NASA washingtoni székhelyéről kapott információnk szerint "igen jelentős és régóta várt bejelentés" következik 2002. június 13-án, közép-európai idő szerint 19 órakor a Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók) kutatásával kapcsolatban.

Geoff Marcy - a legnagyobb "bolygóvadász" nagy bejelentésre készül

A képen látható, a "legnagyobb bolygóvadász"-nak tartott Geoff Marcy (University of California, Berkeley) és munkatársai egy sajtótájékoztatón ismertetik legújabb eredményeiket a nagyközönséggel.

A sajtótájékoztatót a NASA TV sajnos nem élőben közvetíti, mivel a hagyományoknak megfelelően az éppen zajló űrrepülőgépes küldetést adja. Más forrásokból azonban megpróbáljuk minél előbb értesíteni olvasóinkat.

Reméljük, hogy az eredmény valóban korszakalkotó lesz e fiatal kutatási területen. Az első Naprendszeren kívüli bolygót 1995-ben fedezték fel, s azóta körülbelül 80-ra emelkedett a számuk, amelyeket a közeli csillagok körül fedeztek fel. Bebizonyosodott tehát, hogy a bolygókeletkezés egyáltalán nem ritka jelenség a mai Univerzumban.

A fő probléma az, hogy a mai műszerekkel egyelőre csak az általunk ismert élet számára alkalmatlan, nagy tömegű és gázokból álló óriásbolygókat tudjuk kimutatni. Nem elképzelhetetlen, hogy e megállapítás holnap este már a múlté lesz, s megtaláltuk az első Föld-típusú bolygót a Naprendszeren kívül. Véleményünk szerint azonban - mivel az ehhez szükséges technológia még fejlesztés alatt áll - más jellegű, ám szintén jelentős bejelentés következhet.

Ajánlat:

Exobolygók - Geoff Marcy és munkatársai oldala

Bolygók felfedezése más csillagok körül (extrasolar planets, exoplanets)
A legjobb magyar nyelvű oldal a témában (Szegedi Csillagvizsgáló).

Korábban az [origo]-ban:

Föld-típusú exobolygók reménye
2002.04.11. Napjainkban már nem az a kérdés, hogy léteznek-e bolygók más csillagok körül is, hanem hogy vannak-e közöttük a mi Földünkhöz hasonló, szilárd felszínű kőzettestek.