Isten kezének új panorámaképe

A legdrámaibb csillagszületési terület új, perspektivikus látványa.

1995-ben a Hubble-űrtávcső "eddigi legdrámaibb felvétele"-ként kommentálták a szakemberek a Sas-köd (M16) gázoszlopainak megörökítését. Mintha kozmikus viharfelhők gyülekeznének Tejútrendszerünk egyik sarkában, úgy fodrozódnak a csillagközi anyag hatalmas tömegei. A felvétel valóban megmozgatja az ember fantáziáját - legszívesebben kinyújtaná a karját, hogy megérintse a gázfelhőket.

A kép alsó részéről hatalmas oszlopok emelkednek, ki, melyek közül a bal oldali hossza eléri a 2 fényévet. A csillagközi anyagból álló gáztornyok a csillagközi gáz és por sokkal sűrűbben koncentrálódik, mint a csillagok között. A körülmények kedveznek a csillagok keletkezésének, s a hatalmas gáztornyok belsejében sok helyütt indul meg a csillagkeletkezés. A gázfelhőket akár hatalmas inkubátoroknak is tekinthetjük, melyek anyaggal, tömeggel táplálják a fejlődő csillagokat. A felhő külső részén a már megszületett égitestek sugárzása idővel eloszlatja a fiatal társaikat borító leplet (részlet Kereszturi Ákos cikkéből - Meteor csillagászati folyóirat, 1996. január).

A valóban lenyűgöző alakzatról - amelyet csodálatos megjelenése és új világokat teremtő ereje miatt "a teremtés oszlopai"-nak vagy "Isten kezének" is neveznek - új, gyönyörű képet készítettek a Kitt Peak Obszervatórium (Ariznoa, USA) csillagászai. Pontosabban: a nagy felbontású panorámaképen a gázoszlopok tágabb környezetét, azaz a Sas-köd további részleteit csodálhatjuk meg. A kép a Hubble felvételénél körülbelül százszor nagyobb területet mutat az összesen 20 fényév széles Sas-ködből (a nagyobb méretű képek ezen a címen tekinthetők meg).

Az új képen tulajdonképpen egy gigászi "üreget" figyelhetünk meg a köd belsejében. Az üreg azért jött létre, mert az egykor a területén lévő por- és gázanyag zöme már csillagokba koncentrálódott. Az üreg kialakulásához az újszülött csillagok heves sugárzása is hozzájárult. A csillagkeletkezési nyersanyagból mára csak foszlányok maradtak, köztük a gyönyörű gázoszlopok - ezeken a helyeken azonban még ma is zajlik a csillagkeletkezés.

Ajánlat:

A Sas-köd új felvétele
A képek több méretben és kiterjesztésben is letölthetők.

A Hubble-űrtávcső 1995-ös felvételei a Sas-köd központi oszlopairól

Részletes magyar nyelvű leírás az M16 gázoszlopairól

Korábban az [origo]-ban:

Megrázóan új látvány az Univerzumról
2002.05.06. Miközben a nagy földi távcsövek jogosan ünnepelik pazar teljesítményüket, a felújított Hubble-űrtávcső drámai módon demonstrálta, "ki" az optikai teleszkópok koronázatlan királya.

Újabb drámai képek az űrtávcsőtől
2002.06.10. Csillagközi boszorkánykonyha, aranygyűrűs galaxismag és csillagvárosok tömegkatasztrófája: ismét működik a Hubble-űrtávcső infravörös kamerája!