Robbanásszerűen jelentek meg a nagy dinoszauruszok

Néhány geológus szerint a dinoszauruszoknak nem csak a bukását, hanem a felemelkedését is egy meteorit becsapódás befolyásolta.

Azt már szinte mindenki kívülről fújja, hogy a dinoszauruszok kihalását egy Földön kívüli objektum becsapódása is elősegítette. Most viszont azt állítja néhány kutató, hogy a dinoszauruszok felemelkedése is egy hasonló, de jóval korábbi becsapódáshoz köthető. A nemzetközi kutatócsoport 70 lelőhelyet vizsgált meg Észak-Amerikában, ahol dinoszaurusz lábnyomok és egyéb fosszíliák mellett a kőzetek kémiai összetételét is tanulmányozták. Eredményeik szerint a nagy termetű őshüllők a jura időszak elején kezdtek elszaporodni. A triász-jura határ előtt viszonylag kis termetű dinoszauruszokat és egyéb hüllő csoportokat találtak, míg a határ után viszonylag hirtelen jelentek meg a hatalmas ragadozó dinoszauruszok. A triász végén egy tömeges kihalás következett be, ami a földtörténet öt legnagyobb kihalása közé tartozik. Mintegy 200 millió évvel ezelőtt, az akkor élt fajoknak körülbelül a fele eltűnt a süllyesztőben. A tömeges kihalás következtében kiürülő ökológiai fülkéket használták ki a katasztrófát túlélő dinoszauruszok.

Az új kutatás egyik kulcsfontosságú eredménye, hogy irídium dúsulást találtak az ekkor lerakódott kőzetekben. Az irídium nagyon ritka a Földön, viszont elég gyakori az aszteroidákban és az üstökösökben. A kutatók szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a földfelszínbe csapódott egy földön kívüli tárgy. Szintén erre utal a páfrány spórák gyakorisága az üledékes kőzetekben, ugyanis a páfrányok a legelső növények, amelyek a letarolt területekre visszatérnek.

Az új adatok szerint a nagy termetű dinoszauruszok viszonylag gyorsan jelentek meg a triász vége után. A triász-típusú lábnyomok és a jura-típusú lábnyomok közötti átmenet mintegy 50 000 évre tehető, ami a földtörténet egészét tekintve szinte pillanatszerű. A kutatók szerint az új eredmények megerősítik a becsapódás tényét körülbelül 200 millió évvel ezelőtt, amit viszonylag gyorsan követett a jura időszaki dinoszaurusz populációk felemelkedése. A feltételezések szerint a becsapódás kipusztította, vagy legalábbis erősen lecsökkentette a versenytársak számát, így megnyílt a lehetőség a dinoszauruszok felvirágzása előtt.

Sok paleontológus azonban még további bizonyítékokra vár, mielőtt elfogadná ezt az elméletet. Szerintük az irídium anomália más tényezőkre is visszavezethető, így például vulkáni eredetű is lehet. Ráadásul az irídium dúsulás körülbelül ezerszer kisebb, mint ami a kréta időszak végén tapasztalható. Így aztán a becsapódó test is jóval kisebb volt, ami nem járhatott globális következményekkel, legfeljebb lokális kihalást okozhatott.

Dulai Alfréd

Korábban az [origo]-ban:

Ősi levelek a dínókról
2002.06.12. A dinoszauruszok hőhalálát fosszilis levelek is bizonyítják.