2035-ben űrhotel, űrtaxi és űrkikötő a Marson

A Mars tudományos megismerése soha nem látott léptekkel halad előre, az emberes küldetés azonban jelenleg még igen bizonytalan. Ám számos részletesen kidolgozott terv várja a kivitelezést és az első Mars-utasokat.

Az Astrotel és a hozzákapcsolódott űrtaxi (Global Aerospace Corporation)

A Global Aerospace Vállalat igen összetett elképzelése több szempontból is forradalminak tekinthető. Bolygóközi szállítórendszerük négyféle elemből épül fel, amelyek folyamatos közlekedést tesznek lehetővé a Föld és a Mars között. A vállalat vezetője szerint a következő évtizedekben egyre közelebb kerülünk az ember folyamatos marsi tartózkodásának lehetőségéhez - annak kezdete csak idő kérdése. A NASA Mars-kolonizációs elképzeléseinek kialakításában is részt vevő szakembernek arról sincsenek kétségei, hogy a kutatók szállításának és távoli tartózkodásának legjobb megoldását cége kínálja.
 
A Global Aerospace tervei szerint egy egyszeri utazás kb. 5 hónapig tart majd, amely időt az utasok egy kényelmesen berendezett űreszközben, az Astrotel-ben töltenek el (az elnevezés az astronaut és hotel szavak összevonásából származik). Ez az automatikus, napelemtáblákkal ellátott és xenon-anyagú ionhajtóművel működtetett űrhajó tulajdonképpen folyamatosan kering majd Nap körüli pályáján, érintve a Földet, a Holdat és a Marsot is.

Egy elképzelt Mars-bázis

A következő elemet azok a kis méretű űrtaxik jelentik, amelyek az Astrotel és a felszínhez sokkal közelebb keringő űrkikötők között szállítják majd az utasokat. A rendszer harmadik elemét tehát ezek a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló, bolygó körül keringő egységek képezik, amelyek az Astrotelből a felszín felé tartó utasok átszállóhelyei. Innen ugyanis ingázó űrrepülőgépek szállítják őket tovább a felszíni bázisok felé.

A rendszer fontos sajátossága, hogy a járművek üzemanyagát helyi forrásokból állítanák elő: a Hold, a Mars és a Phobos felszíni anyagaiból - ezzel jelentősen csökkentve a szállítandó tömeget és a költségeket is.

Mindehhez természetesen hosszú és alapos fejlesztésre, valamint nemzetközi együttműködésre van szükség, de arról senkinek sincs kétsége, hogy az elkészült Astrotel szobái jó előre foglaltak lesznek majd.

Ajánlat:

A tervezet részletes angol nyelvű bemutatása a Space.com-on

A Global Aerospace Vállalat jövőbeli programjai

A NASA Institute for Advanced Concepts (NIAC) hivatalos oldala

Korábban az [origo]-ban:

A NASA a Naprendszerben - 2013-ig
2002.05.08. A NASA egyelőre titokban tartja naprendszer-kutatási programját.

Mars a Földről, avagy Mars-bázis bolygónkon
2002.04.09. Annak ellenére, hogy az első emberes Mars-expedíció indulásáig valószínűleg még legalább 20-25 évet kell várni, már napjainkban is számos kísérletben próbálják modellezni annak körülményeit.