Egy kézben a világ négy legritkább bibliája

Százötven év óta első ízben került egy magángyűjtő birtokába a világ négy legritkább könyve, négy XV. századi biblia első nyomtatott kiadása.

A boldog tulajdonos a 88 éves amerikai William Scheide, aki a princetoni egyetemen lévő magánkönyvtárában őrzi a ritkaságokat.

A négy biblia mindegyikét Németországban nyomtatták. Közűlük kettőt Scheide édesapja, John vásárolt 1925-ben. Az egyik egy 1455-ös Guttenberg-biblia, az első olyan nyomtatott könyv Nyugaton,
amelyet a betüszedés módszerével készítettek. A második 1462-ben készült. Mindkettőt a németországi Mainzban nyomtatták.

William Scheide a gyűjteményt először egy 1461-es kiadású, Bambergben nyomtatott bibliával egészítette ki. A rendkívül értékes könyvnek mindössze egy tucat példánya ismert. A közelmúltban vásárolta meg egy árverésen a negyediket, egy 1460-ast. Ennek érdekessége, hogy az első könyv, amelyben feltüntették a nyomdász nevét. (Johann Mentelin) Huszonnyolc példánya maradt fenn különböző gyűjtőknél.

A madridi El País szerint eddig csak két gyűjtő dicsekedhetett azzal, hogy ezt a négy bibliát egyszerre birtokolta. Az egyik III. György angol király volt, a másik a néhai Lady Diana Spencer távoli őse, akit Scheide is kora legnagyobb könyvgyűjtőjének nevezett.