Az amerikai székhelyű multinacionális Exxon Mobilhoz tartozó Esso peres eljárást indított a Greenpeace franciaországi szervezete ellen.

Forrás: ORIGO A támadás oka a zöld szervezet "STOP ESSO" kampánya és a honlapján szereplő illusztrációk, amelyeken a cég logója kifigurázva szerepel: a képeken Esso helyett E$$O szerepel.

A Greenpeace szerint a cég ezen lépésével cenzúrát szeretne bevezetni, és megsérti a véleménynyilvánítás szabadságát. A per július elsején kezdődik Párizsban.

Az Esso a logó-paródiák, illetve a STOP E$$O kifejezések eltávolítását követeli, illetve 80 000 euró kártérítést kér, és abban az esetben, ha a logók továbbra is a honlapon maradnak, naponta további 80 000 eurót.

A Greenpeace közleményében felhívja a szólásszabadság iránt elkötelezett polgárokat, az internet szabadságáért aggódó internethasználókat, a civil szervezeteket és a szakszervezeteket, hogy csatlakozzanak a STOP ESSO kampányához annak érdekében, hogy "lehulljon az arrogancia és a megvetés álarca".

A Greenpeace és a Föld Barátai (Friends of the Earth) azért indította kampányát, mert szerintük az olajcég dollármilliókat költ arra, hogy megakadályozza az USA csatlakozását a Kyotoi Egyezményhez, az egyetlen jogi egyezményhez, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelemre kötelezi aláíróit.

A két zöld szervezet bojkottfelhívást tett közzé Esso kutak ellen, és az elmúlt év során Franciaországban és Angliában számos benzinkútnál történtek tiltakozó megmozdulások (Franciaországban jelenleg is folynak).

Forrás: ORIGO A Greenpeace szerint az olajcég sose vállalta a nyilvános vitát az éghajlatváltozással kapcsolatban követett politikájáról, helyette "technikai kérdésekről" vitázik.

Az Esso honlapján olvasható közlemény szerint a cég vezető szerepet vállal a környezetbarát technológiák alkalmazásában.

Az is szerepel az írásban, hogy az Exxon Mobil nem lobbizott az amerikai kormánynál a Kyotoi Egyezmény ellen, viszont sokat tett a finomítóiban és egyéb ipari létesítményeiben a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében és olyan, kombinált áram- és hőtermelő erőműveket fejlesztett ki, amelyek nagymértékű CO2-kibocsátás csökkentést tesznek lehetővé.

Mindemellett a cég környezetbarát elkötelezettségét megkérdőjelezi, hogy a vállalat honlapjáról letölthető egy elemzés, amely azt bizonygatja, hogy a Kyotói Egyezmény elhibázott, mert teljesíthetetlen követeléseket támaszt, nem a tények realista mérlegelésén alapul, elfogadása káros hatással lenne a gazdaságra, és nem kapnak szerepet benne a szegény országok. Ezen állításokat a Greenpeace megkérdőjelezi, többek között az ENSZ klímaügyi bizottságának, a GIEC-nek a jelentésére hivatkozva.

A témáról további információkat a www.stopesso.com oldalon találhatunk angolul, illetve a http://www.greenpeace.fr/stopesso/ oldalon franciául.