Tübingeni tudósok olyan számítógépes rendszert fejlesztettek ki, amellyel pontosabban elemezhetők a bűntények helyszínén talált nyomok.

Háromdimenziós képként szkennelik be a helyszínt, az áldozat testhelyzetét, sérüléseit, például a lövés bemeneti nyílását, a lövedék útját a testben. Így a nyomok tetszőleges ideig megőrizhetők és nem csak a helyszín részletei, hanem a holttest, és a lejátszódott folyamat is rekonstruálható.

A digitális konzerválás legnagyobb előnye, hogy tökéletes részletességgel megőrzi a nyomokat, hiszen a test elmúlik, és vele a seb is. De így a szakértők később, új adatok ismeretében, például egy gyanús fegyver előkerülésekor újraindíthatják a nyomozást.

Egyezik-e a lőtt seb bemeneti nyílása és a fegyver töltényének az útja? Milyen kéztartásban kellett lőnie a tettesnek, hogy ilyen sebet kapjunk? És valóban a megtalált fegyver okozta-e a halálos sebet? A bonyolult esetekben a nyomozók a sérült szervet is digitalizálják. Ennek oka, hogy minél pontosabban rekonstruálhassák a lövedék útját. Egy ívelt járat például arra utal, hogy idegen kéz van a dologban. A számítógépes képen szabályszerűen le lehet játszani a lövedék repülésének útját.

A módszernek nem csak a bűnügyek felderítésében, hanem a balesetek okainak megfejtésében is nagy jövőt jósolnak.

A Delta 2002. július 6-ai adásának tartalmából (e héttől kezdve a tudományos ismeretterjesztő műsor nem vasárnap, hanem szombat délutánonként lesz látható az m1 műsorán)