A rendszeresen házimunkát végző férfiak várható életkora alacsonyabb, mint a hasonló munkát végző nőké - állítja egy amerikai tanulmány, amelyet az "Egészségesen élni és táplálkozni" elnevezésű hamburgi kezdeményezés ismertetett.

A tanulmányt készítő amerikai tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a társadalmi normáknak meg nem felelő foglalkozást folytató férfiak esetében nagyobb a kockázata annak, hogy szívbajosak lesznek.

Ezek szerint a házimunkát végző férfiak esetében a szívpanaszok jelentkezésének veszélye 82 százalékkal nagyobb, mint a többi férfiaké. Valamilyen súlyos betegség kialakulásának kockázata a kevésbé képzett és kisebb jövedelemmel rendelkező férfiak esetében kétszerese annak, mint a jól kereső és társadalmilag elismert férfiak esetében.

Végül a tanulmány megállapítása szerint ennek a helyzetnek éppen a fordítottja tapasztalható a vezető pozíciót betöltő nőknél: ők ugyanis háromszor akkor valószínűséggel kaphatnak szívinfarktust, mint a háztartásban dolgozó nőtársaik, akiknek vállait azonban kisebb felelősség terheli.