Az Európa Parlament megszavazta a genetikailag módosított szervezetek szigorúbb szabályozását.

Forrás: ORIGO Az Európa Parlament 2002. július 3-án szavazott a genetikailag módosított élelmiszerek és állati takarmányok jövőbeli címkézésére és követhetőségére vonatkozó szabályokról. A szavazás eredménye számos ponton szigorítja a jelenlegi szabályozást, ezáltal jelentős lépésnek tekinthető a fogyasztók szabad választásának biztosítása felé.

A szavazás az alábbi területeket érintette:

1. A követhetőség és a címkézés előírása minden olyan élelmiszer esetében, mely genetikailag módosított termékekből készült, függetlenül attól, hogy a genetikailag módosított molekulák kimutathatók-e benne vagy sem. Így például a genetikailag módosított szervezetekből (GMO) készült cukor és olaj a jövőben címkekötelessé válik.

2. Elutasították azt a javaslatot, amely jóváhagyta volna a még nem engedélyezett, genetikailag módosított összetevők alkalmazását az élelmiszerekben és a takarmányokban.

3. A szennyezési küszöbérték 0,5%-ra való csökkentése. A küszöbérték az EU által engedélyezett, genetikailag módosított szervezetekből származó anyagok hagyományos élelmiszerekben való véletlenszerű megjelenésére (a szennyezésre) vonatkozik. A küszöbértéket a technikai előrehaladással párhuzamosan időről-időre felül kell vizsgálni.

4. A genetikailag módosított szervezeteket gyártó cégeknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék a szennyezést. A Parlament zöld frakciója által ebben a témakörben tett összes javaslatot elfogadta a Parlament.

Sajnos, a Parlament nem szavazta meg a követhetőség és a címkézés kiterjesztését a genetikailag módosított takarmánnyal táplált jószágoktól származó húsra, tojásra és tejtermékekre, valamint az ezeket előállító folyamatokra. Az a javaslat sem került elfogadásra, mely a «GMO-mentes», illetve a «Nem tartalmaz GMO-t» feliratok használatát írta volna elő.

A szavazás eredményét többen üdvözölték. Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) fontos lépésnek tartja a szavazást a genetikailag módosított szervezetek követhetőségével és címkézésével kapcsolatos helyzet javításában, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy elengedhetetlen a jelenlegi moratórium fenntartása mindaddig, amíg mind a genetikailag módosított szervezetekre, mind a belőlük készült termékekre vonatkozó szigorú és világos szabályok meg nem születnek a követhetőség, a címkézés és a felelősség kapcsán. A Parlament zöld frakciója szerint sikeres volt a szavazás, de hangsúlyozták, hogy a tennivalók a szabályozással nem érnek véget. Remélik, hogy a genetikailag módosított szervezetek témája ezzel még nem kerül le a napirendről.