Brit egyiptológusok arra készülnek, hogy elkészítsék I. Széthi fáraó (Kr.e. 1292-1279) sírjának pontos mását.

A Királyok Völgyének legnagyobb és legimpozánsabb sírját az 1980-as években zárták be és azóta nem látogatható. Adam Low és munkatársai ezért úgy döntöttek, hogy a modern technológia segítségével ókori leírások és háromdimenziós térképek alapján megpróbálják felépíteni a gazdagon díszített sír pontos mását, amely a tervek szerint 2005-re készülne el.

A XIX. dinasztia egyik legnagyobb uralkodójának sírját, amelyet az egyiptomi művészet sixtusi kápolnájaként emlegetnek, 1817-ben fedezte fel Battista Belzoni olasz kalandor. Néhány év alatt az építményből szinte semmi sem maradt, a legszebb szobrok és falfestmények külföldi múzeumokba kerültek, a restaurátorok pedig olyan viaszkeveréket használtak, amelyek szinte teljesen eltűntették a festményeket a reliefekről.

Law és munkatársai abban bíznak, hogy a sírmásolat sokkal valóságosabban adja majd vissza a több ezer éves sír egykori pompáját, mint a sivatagi homok által betemetett maradványok. A régészek szerint az új sír - a helyiségben uralkodó hőmérséklet, az illatok, de még a földön lévő por - is pontosan ugyanolyan lesz, mint az eredeti volt.