Háborognak a brit állatvédők amiatt, hogy egy skót állatkertben két oroszlán között vérfertőző viszony alakulhatott ki, amelyből ráadásul három kölyök is született.

Felelőtlen, etikátlan és teljességgel elfogadhatatlan, hogy a glasgow-i állatkert engedte Leónak és Cleónak, két testvér oroszlánnak, hogy közösüljön egymással és szaporodjon. Akkor fogtunk gyanút, amikor kiderült, hogy kölykök születtek, ám az állatkert ezt nem verte nagydobra - mondta Ross Minett "állatjogi" szószóló a Reutersnak.

Az állatkert elismerte, hogy két oroszlánja vérfertőzést követett el, ám tagadta, hogy el akarta titkolni a kölykök születését. - Az anyjuk rejtve tartotta a kis oroszlánokat napközben, mindig csak zárás után hozta elő - mondta Roger Edwards, az állatkert egyik vezetője. Hozzátette, hogy az állatkert igyekezett mindent megtenni a szaporulat megakadályozása végett, ám csődöt mondott a fogamzásgátló szer. Most a legfőbb gondunk az, hogy vajon egészségesek-e a kölykök - mondta Edwards.

Oroszlánok ritkán követnek el vérfertőzést, a természet a maga törvényeivel megakadályozza az egészségtelen belterjességet. Az oroszlánok társadalmában a fiatal hímeket nagykorúságuk küszöbén kitaszítja családjuk, így azok nem tudnak párzani lánytestvéreikkel.