A Delta szombati tartalmából

Távolsági vérnyomásmérés, Napóleon megfagyott katonái és balatoni algák.

Forrás: ORIGO Távolsági vérnyomásmérés - fél gyógyulás. A magas vérnyomás gyógyszeres beállítását teszi sokkal megbízhatóbbá az a telemedicinális rendszer, amely naponta többször, egyszerű telefonvonalon közvetíti a betegek vérnyomás- és pulzusadatait a Tensiocare Központba. A magyar fejlesztésű rendszer továbbfejlesztésével azt célozzák a kutatók, hogy a vérnyomásváltozás mellett az érfal egészségi állapotát is felmérhessék.

Légből kapott táplálék - a kékalgák nem válogatnak. A Balatonban tapasztalt vízminőség-javulás új kutatási feladatokat is felvet. A tihanyi kutatók megfigyelései szerint a tó csökkenő foszfor- és nitrogénterhelése miatt általánosságban kevesebb ugyan az alga, de a viszonylagos nitrogénhiányt a levegőből is pótolhatják egyes algafajok, éppen a legkevésbé kedvelt kékalgák.

Forrás: ORIGO A bébitápszertől a roborálószerekig. A svájci székhelyű Nestlé lausanne-i kutatóközpontjában valódi interdiszciplináris kutatások folynak, hogy az életkornak és egészségi állapotnak legjobban megfelelő élelmiszereket fejlesszenek ki.

Napóleon katonái Vilniusban. Egy építkezés helyén megtalálták Napóleon seregének több ezer katonáját, akik az orosz hadjáratban pusztultak el. A leletek szerint főként a hideg és az éhínség, valamint a járványok okozták vesztüket.