Azonosították a Titanicot elsüllyesztő jéghegyet

Ismét "felbukkant" a 90 éve történt tragédia okozója - egy újból megvizsgált fotón.

Az Európában valaha is megrendezett legnagyobb Titanic-kiállításon, a skóciai Dundee városában tárják a nagyközönség elé azt a fényképet, amelyen szakértők szerint egészen bizonyosan a hajóóriást elsüllyesztő jéghegy látható.

Mint ismeretes, a Titanic 1912. április 14-én ütközött össze egy jégheggyel az Észak-Atlanti-óceánon. A hajóóriás órákon belül elsüllyedt. A tragédia több mint 1500 életet követelt. 
 


Forrás: ORIGO


Valószínű, hogy ez volt a gyilkos jéghegy
(fotó: Henning Pfeifer gyűjtemény)
Az ütközés egy jéghegymező mellett történt, amelyben mintegy 20 nagy jéghegy úszott. A hajóval ütköző példányról számos túlélő beszámolt, sőt a Carpathia fedélzetén érkező amerikai művész, Colin Campbell Cooper le is rajzolta, egy nappal a tragédia után. A szóban forgó fénykép újrafelfedezéséig azonban eddig sehol nem találtak fizikai bizonyítékot a jéghegy létezésére.

A képet Stephan Rehorek cseh tengerész készítette, öt nappal az ütközés után. A fotón látható jéghegy alakja jól passzol a Campbell Cooper rajzához. Tisztán megfigyelhető az ütközés nyomán keletkezett friss törésfelület is. Ami talán a legfontosabb bizonyíték: egy Joseph Scarrott nevű túlélő a Gibraltári szikla tükörképeként írta le a jéghegyet, s valóban meglepő az egyezés.