Az óriáspolipok a globális felmelegedés termékei

A globális felmelegedésnek köszönhetőek az olyan óriáspolipok - kalmárok -, mint az a kétszáz kilós példány, amelyet nemrég Ausztráliában, a tasmániai tengerparton találtak.

A kalmárok ( Teuthida ) a fejlábúak osztályába, a kétkopoltyús polipok alosztályába tartozó rend. A közönséges kalmár ( Loligo vulgaris ) általában húsz centiméter nagyságú, megnyúlt testű állat.

Tíz tapadókorongos karjuk, testük végén nagy úszó van. Rendszerint rajokban úsznak és főként halakkal táplálkoznak. Húsát fogyasztják.

A legnagyobb gazdasági jelentősége az Atlanti-óceán észak-amerikai partvidékén élő, egyméteresre is megnövő észak-amerikai kalmárnak ( Loligo pealei ) van.

A tengervíz hőmérsékletének egyszázalékos emelkedése a kis kalmárok nagyságának megkettőzéséhez vezethet - jelentette ki George Jackson oceanológus.

Mint az ABC televíziónak elmondta, a tasmániai parton talált kétszáz kilós példány testhossza csaknem két méter és négy emberre volt szükség ahhoz, hogy megfordítsa.

Az óriáskalmár tapadókorongos karjai közt akadt 15 méter hosszú is, amilyenhez hasonlóról eddig legfeljebb Verne Gyula regényeiben lehetett olvasni.