Egy évig nyitva tartó ünnepi kiállítással, s azon eddig soha be nem mutatott ókori emlékekkel készül centenáriumára a kairói Egyiptomi Múzeum.

Az neves múzeum idén decemberben ünnepli alapításának századik évfordulóját. Az ebből az alkalomból nyíló kiállítás címe Az Egyiptomi Múzeum rejtett kincseilesz, s olyan ókori tárgyakat mutat majd be, amelyek eddig a múzeum poros pincéjében hevertek, illetve amelyeket régészek és szakemberek az utóbbi években Egyiptom különböző részein találtak.

A kiállítás központi látványossága a Tutankhamon fáraó sírjából előkerült leletek lesznek, valamint Tut király halotti kamrájából 40 tárgy, köztük 30 arany amulett.

"Átkutattuk a múzeum alagsorát és végigjártuk 15 település bazárjait. Olyan tárgyakat találtunk, aminőket még senki sem látott" - közölte Zahi Havasz, a régiségek megőrzésével megbízott állami ügynökség vezetője.

Az egyedülálló kiállítás egy évig áll majd nyitva az érdeklődők előtt. A kairói Egyiptomi Múzeumot 1902. novemberében nyitották meg a nagyközönség előtt, és azóta  a világ egyik legjelentősebb ókori kincseket őrző múzeuma.