DNS-vizsgálat a valódi és a hamis bor elválasztására

Francia kutatóknak sikerült felrajzolniuk a "frissen szüretelt bor" DNS-térképét. A felfedezéstől azt várják, hogy a jövőben hasonló vizsgálatokkal lehetővé váljon az igazi és hamisított bor közötti pontos különbségtétel.

A kutatás eredményei nem azt vetítik előre, hogy a borkóstolók új szakma után nézhetnek. A módszer fejlesztésével viszont lehetőség nyílhat arra, hogy a boltok polcairól levett bármely borral végzett ellenőrző vizsgálatok kimutassák, igazi vagy hamisított nedűről van-e szó.

Az ellenőrzések jelenleg nem tudományos vizsgálatokon alapulnak, a hamisított italokat többnyire leltár- és számlaellenőrzéssel próbálják kiszűrni. A jelenlegi kutatási módszerrel egyelőre csak a frissen szüretelt bor összetevőit sikerült azonosítani, illetve a DNS-szerkezet alapján megkülönböztetni a gyárilag felhígított változatoktól.

A gyári feldolgozás során a bor DNS-állománya jócskán megritkul, ezért annak vizsgálata összetettebb. A kutatás eddigi lehetőségei behatároltak abból a szempontból is, hogy a módszerrel egyelőre nem lehet megállapítani egyes borok összetevőinek százalékos arányát sem.

A francia mezőgazdasági kutatóintézet munkatársai eddig az összes szőlőfajta mintegy ötödét, közel 600 fajta DNS-térképét vázolták fel. Tudni kell azonban, hogy az emberi fogyasztásban csupán 200 szőlőfajta nedve szerepel. Franciaország a világ egyik vezető borforgalmazója és egyben fogyasztója, 1999-ben az éves bortermelés értéke 9,2 milliárd dollár volt. Az iparág mintegy 800 ezer franciának ad munkát. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a jövőben biztos módszere legyen a hamisítványok kiszűrésének.