Nyoma veszett a NASA űrszondájának

Egyelőre bottal üthetik a nyomát a Contour-űrszondának.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a NASA július elején indította útjára Contour nevű űrszondáját, a Discovery-program részeként (az elnevezés a Comet Nucleus Tour szavak összevonásából származik). A szonda tervek szerint 2003. november 12-én megközelíti az Encke-üstököst, 2006. június 19-én pedig a Schwassmann-Wachmann 3 üstököst, 100 km-re repülve el magjuktól. A felvételek felbontása 4 m/pixel lesz, de fontos eredményeket várnak a felszín és a kóma kémiai összetételét elemző műszerektől is. Emellett a küldetés szakemberei bíznak abban, hogy az alig 50 millió km-re lévő közeli célpontok után a Contour - elérve a Naprendszer külső régióját - egy addigra már felfedezett, új jeges égitestet is felkereshet majd.

Lehetséges azonban, hogy mindez csak terv marad. A szondának hazai idő szerint csütörtökön éjjel kellett volna elhagynia a Föld környezetét, elszakadva átmeneti parkolópályájáról. Az erre szolgáló hajtóműveket 1.49-kor indították be. A szondának 45 perccel később kellett volna ismét hallatnia magáról.

A Johns Hopkins Egyetemen működő repülésirányítók azonban azóta sem észleltek semmiféle életjelet. Nem kizárt, hogy a 159 millió dolláros szerkezettel végleg megszakadt a kapcsolat. A NASA jelenleg folyamatosan próbálja a kapcsolatfelvételt, azt a pályát követve, amelynek létre kellett jönnie, amennyiben a hajtóművek megfelelően működtek. Az sem kizárt azonban, hogy még mindig a Föld körül kering - ebben az esetben még meg lehet menteni, ha sikerül "kiszúrni". A keresés folyamatban van.

A szonda július 3-án startolt, s azóta várt "ugrásra készen" arra, hogy a legmegfelelőbb időpontban induljon az üstökös(ök) felé.

KAPCSOLÓDÓ CIKK