Vírus a gyapotföldek védelmére

Egy ausztrál cég olyan bio-rovarirtószert kísérletezett ki, amely fertőzött rovarok vírusát felhasználva csak a termésnek ártó gyapotmag-fúróbogarakat pusztítja el a gyapotföldeken, a többi hasznos férget azonban életben hagyja.

A Vivusnak nevezett készítmény gyártási folyamatának részleteit az ausztrál szakemberek nem akarják felfedni. Az azonban ismert, hogy rovarlárvákat liszten, korpán és élesztőn táplálnak, majd megfelelő hőmérsékleten vírussal fertőzik meg őket, amelyek ennek következtében elpusztulnak. A tetemekből kivont vírusfertőzött nedveket végül glicerinnel és vízzel keverik össze, s e vegyülettel permetezik be a gyapotföldeket.

Az Ag Biotech ausztrál cég két rovartenyésztő telepen nagy mennyiségben kezdett az új szer gyártásához, a vegyületet 10 literes kiszerelésben árulják majd. A találmány riválisa lesz az ausztrál területeken eddig kizárólagosan alkalmazott bio-féregirtónak, az amerikai Gemstar terméknek.

A rovarok által okozott károk miatt egyedül Queensland államban évente mintegy 46 millió ausztrál dolláros terménybevételtől esnek el a termelők.