Látványos animáció a mintegy félmillió kilométerre elsuhanó égitestről.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az augusztus 17-éről 18-ára virradó éjszakán kisebb távcsövekkel is megfigyelhető volt egy olyan földsúroló kisbolygó, amely körülbelül a Hold távolságában haladt el a Föld mellett. Szakértők szerint fél évszázadonként adódik lehetőség arra, hogy nem professzionális műszerekkel ilyen közelről figyelhessünk meg egy kisbolygót.

Forrás: ORIGOA 2002 NY40 jelzésű égitest - nem keverendő össze a közelmúltban nagy izgalmakat okozó 2002 NT7-tel - átmérője kb. 500 méter. Vasárnap, 9 óra 47 perckor nem egészen 530 000 km-es távolságban haladt el a Föld mellett (a Hold átlagos földtávolsága 384 000 km).

A látványos földközelítésről szerte a világon számos fotó készült. A sorozatfelvételből készült, itt látható animációt Tuboly Vince amatőr csillagász bocsátotta az [origo] rendelkezésére.

Borzongató belegondolni abba, hogy milyen közel haladt el mellettünk a fél kilométeres test. Ha valaki a kisbolygó felszínén tartózkodott volna, háromszor akkora korongnak látta volna Földünket, mint amekkorának bolygónkról látjuk a Hold korongját.