Miért ellenállóak a csimpánzok és néhány ember az AIDS-re?

Egy holland-amerikai kutatócsoport szerint az ember legközelebbi rokonai, a csimpánzok egy katasztrofális vírusjárványt élhettek túl, mintegy 2 millió évvel ezelőtt. A pusztítást a HIV-vírus akkori állati megfelelője okozhatta. Ez megmagyarázhatja azt a tényt, miért immunisak ezek az állatok napjainkban az AIDS-re.

A Biomedical Primate Research Center (Hollandia) és a University of California (San Diego, USA) kutatói vizsgálataik során megállapították, hogy a csimpánzok immunrendszerének működésében kulcsszerepet játszó gének közül néhány meglepően kis változatosságot mutat - az emberének csak kb. 50%-át. Ez azért is feltűnő, mert a csimpánzok génjei általában mintegy ötször változatosabbak az emberénél.

Az adatok arra utalnak, hogy a csimpánzok bizonyos "vírusellenes" génjei (az ún. MHC-I gének) nagy szelekción mehettek keresztül a földtörténeti közelmúltban. Egyes génváltozatok teljesen eltűntek, míg mások érintetlenül adódtak tovább. Amennyiben a támadó a HIV-hez hasonló vírus volt, akkor jól magyarázható az állatok mai immunitása az AIDS-re: csak azok a génváltozatok maradtak fenn, amelyek megfelelő védettséget biztosítottak.

Igen fontos felfedezés, hogy azok az emberek, akik megfertőződnek a HIV-vírussal, ám nem alakul ki náluk az AIDS-betegség, a csimpánzokéhoz hasonló MHC-génekkel rendelkeznek. Egy sötét evolúciós jövőképet felfestve ez annyit jelent, hogy amennyiben az AIDS az emberiségen is végigsöpör, akkor ezek a génváltozatok, azaz ezeknek az embereknek az utódai kerülnek előnybe a szelekciós hatás nyomására.