Az élet új formája lehet a kulcs skizofréniához

Svéd kutatók egy lehetséges új életformára bukkantak, amely kapcsolatban állhat a mentális betegséggel.

A stockholmi St. Goran Hospital pszichiátriai osztályának professzora, Lennart Wetterberg és munkatársai arról számoltak be, hogy egy "apró, rejtélyes részecskére" bukkantak a vizsgált betegek gerincvelői folyadékában. A felfedezés tárgya az élet eddig ismeretlen, új formája is lehet, amely segíthet kideríteni a skizofrénia kialakulásának okait. A mentális betegség az emberek körülbelül 1%-át érinti.
 

A kórokozók népes táborának képviselői lehetnek állati egysejtű vagy többsejtű szervezetek, gombák, baktériumok, vírusok vagy a legutóbb felfedezett, a kergemarhakórt kiváltó "fertőzőképes fehérjék", ún. prionok. Wetterberg professzor szerint azonban az általuk felfedezett dolog egyik csoportba sem sorolható be. A gömb alakú részecskék mérete a vírusok és a baktériumok közé esik: átlagosan 1 mikrométer körüliek (a milliméter ezredrésze). Az általunk ismert öröklődési mechanizmusokhoz szükséges nukleinsavakat (itt konkrétan bakteriális DNS-t) eddig nem sikerült kivonni belőlük.

Wetterberg és munkatársai a Neuroscience Letters c. szaklap 2002. augusztus 23-ai számában publikálták eredményeiket, amelyek 22 skizofréniás beteg és 38 kontrollként szolgáló páciens vizsgálatára alapulnak. A betegek közül 20, a másik csoportban csak két esetben bukkantak rá a rejtélyes objektumokra. Egyelőre nem lehet eldönteni, hogy ezek a parányok a betegség kialakulásában játszanak-e szerepet, vagy csupán a betegek agyában lejátszódó folyamatok következtében jönnek létre.