Föld-csúcs - az EU álláspontja

Az Európai Unió konkrét, számszerűsíthető célok kitűzésére és határozott politikai nyilatkozat elfogadására fog törekedni a fenntartható fejlődésről Johannesburgban tartandó világkonferencián - közölte vasárnap az Európai Bizottság fejlesztési és humanitárius kérdésekért felelős tagja.

Brüsszelben közzétett nyilatkozatában Poul Nielson leszögezte: a világ nem engedheti meg magának, hogy a hétfőn megnyíló tíznapos konferencia kudarcot valljon; a Föld és lakói előtt álló kihívások ehhez túlságosan nagyok.

"A szegénység és a környezet állapotának romlása világméretű probléma, és sürgős, globális megoldásokat követel. Ez a csúcstalálkozó fontos alkalmat kínál arra, hogy kézzelfogható eredményeket érjünk el, és méltó életfeltételeket teremtsünk a jövő nemzedékei számára. Johannesburgban a szavakról át kell térni a cselekvésre" - szorgalmazta Nielson.

A biztos szerint az EU - a fejlődő országok vezető kereskedelmi partnereként és segélyezőjeként is - készen áll arra, hogy vállalja ebben a politikai felelősség rá eső részét, és vezető szerepet játsszon a konferencia sikerében. Az unió hivatalos álláspontja az, hogy a johannesburgi Föld-csúcson hat olyan elsődleges fontosságú területre kellene összpontosítani, amelyeken egyszerre jelentkeznek a szegénység visszaszorításának és a fenntartható fejlődésnek a problémái. Ezek a vízellátás és a higiénia, az energia, az egészségügy, a kereskedelem és a globalizáció összefüggései, a globális közjavak felhasználása, valamint a fogyasztás és a termelés fenntartható módozatai. Mindezeken a területeken az EU szerint különös figyelmet kellene fordítani Afrika helyzetére és gondjaira.