Ígéretes kezdet a Föld-csúcson

Brüsszel, 2002. augusztus 26., hétfő - Az EU értékelése szerint kedvező előjelekkel nyílt meg hétfőn Johannesburgban a fenntartható fejlődéssel foglalkozó világkonferencia, miután már az előzetes találkozókon több kérdésben sikerült konszenzusra jutni.

A küldöttek a hivatalos megnyitó előtt csaknem két napon át folytattak előzetes eszmecseréket a csúcsértekezleten jóváhagyandó egyik dokumentum, a végrehajtási program tervezetéről, s fontos környezetvédelmi kérdésekben jutottak egyetértésre - közölték hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság illetékesei.

Az EU soros dán elnökségének nevében Carsten Staur külügyi államtitkár építőnek minősítette a konferencia légkörét. Úgy vélekedett, hogy a globalizációról, a finanszírozási kérdésekről és a kereskedelemről folytatandó megbeszélések kereteiként előterjesztett dokumentumok előrelépést tükröznek a júniusban Bali szigetén tartott előkészítő találkozók anyagaihoz képest.

Ígéretesnek nevezte a Föld-csúcs kezdetét Catherine Day, az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatóságának vezetője is, aki a bizottságot képviseli a találkozón. Szerinte jó esélyek vannak arra, hogy a csúcs végén olyan végrehajtási programot sikerül elfogadni, amellyel az EU is elégedett lesz. Ennek azonban az is feltétele, hogy a dokumentum számszerűsített célokat, végrehajtási menetrendeket és megfigyelési mechanizmusokat is tartalmazzon - mondta a főigazgató.

Brüsszeli tájékoztatás szerint az unió támogatja Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak azt az álláspontját, amely szerint Johannesburgban öt kulcsfontosságú területen - a vízellátást, az energiatermelést és -fogyasztást, az egészségügyet, a mezőgazdaságot és a biológiai sokféleség védelmét illetően - kellene előrehaladást elérni. Ennek megfelelően az uniós küldöttek számos konkrét célra és programra készülnek javaslatot tenni különböző területeken, elsősorban annak a törekvésnek a jegyében, hogy 2015-re világméretekben a felére csökkenjen a legnagyobb szegénységben élő emberek száma.

Az EU azzal az elvvel is egyetért, hogy a célok elérésének egyik fő eszközeként a kormányok, a magánszféra és a civil társadalom közötti jól fejlett partneri kapcsolatokat kell felhasználni - emlékeztetnek Brüsszelben.