Az embert utánozzák a delfinek

A fogságban élő fiatal delfinek gondozóik sípjelét utánozzák, amikor egymáshoz fordulnak.

Forrás: ORIGOElső alkalommal bizonyosodott be, hogy egyes állatok utánzás révén elsajátított hangok segítségével kommunikálnak egymással.

"Hangkészletük kialakítása során a fiatal delfinek beépítik repertoárjukba a környezetükben hallott hangokat" - állítja Peter Tyack, a neves massachusettsi Woods Hole Óceanográfiai Intézet  kutatója.

Amikor egy delfin eltávolodik a csoporttól, szaggatott füttyjelekkel tájékoztatja társait helyzetéről. Magas frekvenciájú hangjukat az emberi fül alig képes meghallani, a delfingondozók ezért a kutyasípokhoz hasonló sípokat használnak.

Forrás: ORIGOA szakembereknek feltűnt, hogy míg a természetes körülmények között született delfinek füttyjelei szabadon trilláznak fel és alá, a fogságban született állatok hangja általában egy kitartott hang, ami éppen a delfinsíp "gyere jutalomfalatért" jelére emlékeztet. Tyack nem tartja véletlennek, hogy a delfinek éppen ezt a hangot utánozzák.

A fiatal állatok hamar észrevehetik, hogy a lakmározást ígérő hívóhangra társaik azonnal gyülekezni kezdenek. És miután életkoruk előrehaladtával muzikális készségeik folyamatosan fejlődnek - bár a fogságban nevelt állatok soha nem lesznek annyira ügyesek, mint szabad testvéreik -, könnyen megtanulják a jól ismert hangokat utánozni.

A delfinek fejmozdulatokakal, állkapcsuk összezárásával és "fogcsikorgatással" is kommunikálnak.