Föld-csúcs: a halászterületek megmentése

Halászati egyezmény lehetősége körvonalazódik Johannesburgban.

A nemzetközi csúcstalálkozó egyik fő eredménye egy nemzetközi egyezmény lehet a Föld kimerített halászterületeinek megmentéséről. Ugyanakkor a környezetvédők attól félnek, hogy a döntéshozók "szokás szerint" túl későn túl keveset tesznek.

A környezetvédők szerint a világ halkészleteinek szomorú állapota figyelmeztetés lehet a kormányok számára, hogy figyeljenek oda a globális felmelegedésre és más környezeti veszélyekre, és cselekedjenek a további súlyos károk bekövetkezte előtt. Yolanda Kakabadse, a Világ Természetvédelmi Unió (World Conservation Union) elnöke szerint "ebben és más környezeti kérdésekben is csak akkor reagálunk, amikor már túl késő".

A csúcstalálkozó előtt, múlt hétvégén már megkezdődtek a tárgyalások a gazdag és szegény országok között a bolygó megmentésének tervéről, ugyanakkor ezen tárgyalások holtpontra jutása miatt nincs nagy esély lényeges áttörésekre a csúcstalálkozó során. Kivétel lehet az a megállapodás, amely szerint megszüntetnék a halászati ipar túlzott kapacitásához vezető támogatásokat. Ez utóbbi azt jelenti, hogy túl sok hajó üldözi a megfogyatkozott halállományt, s ilyen esetekben általában a halászok megszegik a szabályokat, és illegálisan kezdenek halászni - mondja Gordon Shepard, a Világ Természetvédelmi Alap (World Wide Fund for Nature, WWF) nemzetközi politikai szakértője. Becslése szerint két és félszer annyi kereskedelmi halászhajó van a vizeken, mint amennyivel fenntartható halászatot lehetne folytatni.

A halállományok az egész világon csökkennek, az ENSZ becslése szerint a világ kereskedelmileg fontos állományainak 70%-a túlhalászott, kimerült, éppen a lassú regenerálódás stádiumában van, vagy a hosszú távon fenntarthatóság határán van. 1960 óta a halfogyasztás 240%-kal növekedett. A globális felmelegedés is káros hatással van a trópusi halállományokra, mivel a melegebb víz károsítja a sok halnak otthont adó korallzátonyokat.