Egy perui nőgyógyász a napokban jelentetett meg könyvet egy 1939-es esetről. Az akkor ötéves Lina Medina szülei megijedtek, amikor lányuk hasa egyszer csak gömbölyödni kezdett. Először arra gyanakodtak, hogy egy hasüregben jelentkező daganatos megbetegedésről van szó, ám az orvosok megállapították, hogy a kislány terhes.


Forrás: ORIGO


Lina orvosával és kis-
fiával

Minden idők legfiatalabb leányanyája egészen pontosan öt év hét hónap és huszonegy napos korában adott életet gyermekének, egy fiúnak. Mindez még 1939-ben történt Peruban, egy az Andok hegyláncai között megbújó kis faluban.

Lina Medina ma 68 éves, szerény körülmények között él a perui fővárosban, Limában, egy rossz hírű, Little Chicagónak nevezett negyedben. Gerardo, a fiú, akit annak idején császármetszéssel segítettek a világra, már nem él: egy gyógyíthatatlan csontbetegségben halt meg negyvenévesen.

Az orvosok szerint a kórnak nem volt köze ahhoz, hogy Gerardo édesanyja ilyen fiatal volt. Akkor a szülei szerint igazából fel sem fogta, hogy gyermeke van: csak mint egy fiatalabb testvérre tekintett Gerardóra.

Sokáig úgy tűnt, hogy Medina végül mindenkitől elfeledve fog meghalni, ám egy limai szülészorvos most elkészült könyve ismét minden idők legfiatalabb édesanyájára irányította a figyelmet, aki ennek hatására még valamilyen állami segítségre is számíthat hamarosan.

"A perui kormány teljesen magára hagyta Medinát, aki egész életét szegénységben élte le. Ez sehol máshol nem fordulhatott volna elő" - hangzott az éles kritika Az ötéves anya című riportkönyv szerzőjétől, Jose Sandoval doktortól.

A szülész erőfeszítéseinek eredményeként most a perui köztársasági elnök felesége által vezetett jószolgálati iroda is foglalkozik az idős asszony sorsával. Az iroda szóvivője szerint azonban még nem sikerült felvenni a kapcsolatot Medinával, így nem tudják, mire is van szüksége.

Suni Ramos a CNN hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy életjáradékot kívánnak folyósítani, esetleg különböző háztartási felszerelésekkel teszik komfortosabbá az asszony és férje, Raul Jurado lakását.

Maga Raul egyébként meglehetősen szkeptikus volt a segítségnyújtással kapcsolatban: "Medina 1939 óta semmilyen támogatásban nem részesült. A kormány soha nem foglalkozott vele, és talán már nem is fog." A férfi a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy felesége terhessége már a világ számos orvosi egyetemén tananyag.

Az apa személyéről máig sem lehet tudni semmit. Az sem világos, hogy milyen körülmények között esett teherbe az ötéves kislány, esetleg megerőszakolták-e. Medina apját a terhesség kiderülte után letartóztatták vérfertőzés gyanújával, később azonban bizonyítékok hiányában felmentették a vád alól.

Miután 1939. május 14-én (éppen anyák napján) Medina világra hozta a 2,7 kg súlyú Gerardót, a kislány családjának házát orvosok és érdeklődők lepték el, még egy forgatócsoport is kiszállt a helyszínre. Az akkori nagy nemzetközi visszhang miatt többen pénzt is ajánlottak a kislány családjának, igaz, egyáltalán nem önzetlenül.

A támogatásért Medinának amerikai nagyvárosokban kellett volna "fellépnie" gyermekével. Így a perui kormány hamarosan "erkölcsi védelem" alá helyezte a leányanyát, és mindenkit eltávolított a környezetéből. Az asszonynak azóta már született egy másik fia is, aki most harminchárom éves, és jelenleg Mexikóban él.