Új genetikai vizsgálati módszer hazánkban

Magyarországon első esetben végeztek előembriónál genetikai vizsgálatot több, külsőleg megtermékenyített és osztódó petesejt anyaméhbe ültetése előtt, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - közölte Papp Zoltán, az intézmény igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A klinika legújabb tudományos eredményét bejelentették a Magyar Nőorvos Társaság szerdán kezdődött, négynapos budapesti nagygyűlésén. Papp Zoltán tájékoztatása szerint a szakemberek által ébrényi (embrionális) őssejtdiagnosztikának nevezett genetikai vizsgálatot egy olyan házaspár esetében végezték el, ahol a feleség az izomsorvadás egyik rendellenes génjét hordozza, ezért fiúgyermekei 50 százalékos kockázattal szenvednének ebben a súlyos betegségben.

A professzor ismertetése szerint a genetikai vizsgálatot az asszony 4 petesejtjének mesterséges megtermékenyítését követő 3. napon végezték el, az inkubátorban időközben 6-9 sejtes állapotig fejlődött előébrényeken, s megállapították: közülük 3 a nőnemű, tehát az örökölhető betegség által bizonyosan nem érintett. Mint a professzor magyarázta, a vizsgálat alapján leánynak bizonyuló 3 előébrényt az anya méhébe ültették, melyek közül egy beágyazódott. A házaspár mintegy két hónap múlva várja leánygyermekét.

Papp Zoltán szerint az új módszer azoknak a házaspároknak jelenthet segítséget, akiknek a családjában kimutatható valamely genetikai eltérés. Az igazgató bejelentette azt is, hogy befejeződött a klinika épületének teljes átalakítása és felújítása, amit 12 éve kezdtek el. Jelezte: a felújítás érdekében a klinikán alapítványt hoztak létre 1990-ben, amibe elsőként az ott dolgozó orvosok, szakdolgozók, később pedig külső támogatók is fizettek hozzájárulást.