A világot egyre nagyobb mértékben fenyegető betegség, az AIDS hatásainak figyelmen kívül hagyásával vádolta a fejlett országokat a johannesburgi Föld-csúcs csütörtöki vitanapján Gro Harlem Brundtland, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Forrás: ORIGOBrundtland asszony úgy ítélte meg, hogy a gazdag országok által a fejlődő országok számára évente biztosított 54 milliárd dolláros segély nem elegendő, ezzel az anyagi támogatással a 2015-re előirányzott változások (például az AIDS terjedésének megállítása) nem teljesíthetőek.

A WHO-főigazgató szerint elképesztő, hogy míg a fejlett országok a fenntartható fejlődésről beszélnek, addig Afrika déli területein minden kilencedik ember életét az éhínség és a halálos kórok - köztük az AIDS - fenyegetik.

Peter Piot, az ENSZ AIDS-programjának (UNAIDS) vezetője hasonlóan vélekedett: az AIDS az élet minden területére kihat, ezért a probléma felelőtlen kezelése világméretű tragédiát okozhat.

Piot adatokat sorolt fel állításai alátámasztására: Afrikában 1 millió gyermek iskolai oktatása akadozik, mivel tanáraikat megtizedelte a kór, az egészségügy válságban van, mert az orvosok, ápolók egy része szintén áldozatul esett és esik a halálos betegségnek.

A statisztika elgondolkodtató részlete, hogy az AIDS leginkább a dolgozó korú felnőttek között arat, ami azzal a következménnyel jár, hogy a termelés visszaesik, és egyre több eltartott jut egyre kevesebb aktív eltartóra.