Föld-csúcs: tüntetések Johannesburgban

Szombaton legalább 15 000-en tüntettek a szegénység, a kapitalizmus és a globalizáció ellen az ENSZ Fenntartható fejlődés-konferenciája kapcsán.

A főként szegény dél-afrikaiakból álló tömeg a négyórás felvonulás keretében 8 kilométert sétált énekelve Johannesburg utcáin; a tüntetés hangos volt, ugyanakkor békés körülmények között zajlott. A tüntetők munkát, szép házat, ivóvizet és áramot követeltek. Szerintük a világ rosszabb lett, mint amilyen a tíz évvel ezelőtti riói konferencia idején volt, s az ilyen konferenciákra elköltött dollármilliókat sokkal jobban is fel lehetne használni.

Bob Brown ausztrál szenátor, az ottani zöld párt képviselője is részt vett a felvonuláson. Szerinte ennek a konferenciának vízválasztónak kellene lennie, ehelyett gát lett belőle. Az utóbbi tíz évben növekedett a szegények és a gazdagok közti szakadék, fogynak a megművelhető földek és a halászható területek, növekszik a környezetszennyezés - mondta.

A résztvevők egy Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak címzett memorandumot is átadtak, amelyben konkrét intézkedéseket követeltek a világ szociális problémáinak orvoslására. A tüntetés vezetői "terroristának" nevezték George W. Bush amerikai elnököt, "háborús bűnösnek" az izraeli miniszterelnököt, és Palesztina elismerésére szólították fel Izrael államot.