Kompromisszum a kiotói egyezmény ügyében

Az ENSZ Fenntartható fejlődés-csúcstalálkozóján szombaton sikerült megállapodni a globális felmelegedésről szóló kiotói egyezménnyel kapcsolatos szövegben.

Az USA ellenállt annak, hogy a csúcstalálkozón megfogalmazott akcióterv utalásokat tartalmazzon az egyezményre, amelyet George W. Bush amerikai elnök futtatott zátonyra tavaly.

A kompromisszum szerint a végrehajtási terv ki fogja mondani, hogy azon országok, amelyek már elfogadták a megállapodást, "keményen sürgessék azon államokat, amelyek ezt még nem tették meg, hogy még idejében ratifikálják az egyezményt".

Kate Hampton, a Föld Barátai (Friends of the Earth) szervezet aktivistája szerint a szöveg a bonni klímakonferencia eredményeit szögezi le újra; 2001-ben ez a találkozó mentette meg a kiotói egyezményt, miután az USA kihátrált belőle. Az aktivista szerint a most elfogadott kompromisszum azt is jelzi, hogy az Egyesült Államok és Ausztrália az egyezmény elutasítása óta tartó elszigeteltsége továbbra is fennmarad a kérdésben. "Ugyanakkor a szöveg nem jelent előrelépést, és félő, hogy cserébe a tárgyalások során másutt kell majd engedményeket tenni" - mondta Hampton.

Létfontosságú, hogy Oroszország is aláírja az egyezményt, mert ez lehetővé tenné a megállapodás életbelépését (az egyezmény akkor lép életbe, ha a legalább 55 aláíró ország együttesen az 1990-es szén-dioxid-kibocsátások legalább 55%-áért felelős). Szombaton az orosz kormány újra megerősítette csatlakozási szándékát.